IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли металургията в България да се захранва от възобновяеми източници на ток?

Търговските войни с Китай обаче са една добра възможност за българската металургия, смята Антон Петров, председател на БАМИ

17:30 | 04.11.21 г. 4
Може ли металургията в България да се захранва от възобновяеми източници на ток?

"Заради нарушенията във веригата за доставки, редица суровини изчезнаха. Запасите с магнезий в Европа ще се изчерпат в края на ноември и това създава паника в Европа, защото основният снабдител е Китай", посочи той във връзка с последните развития в сектора.

Петров е на мнение, че търговските войни с Китай обаче са една добра възможност за българската металургия и перспективите са много големи, но е необходима и подкрепа от държавата, за да станат предприятията конкурентни. Той потвърди, че към сектора обаче не са били разпределени над 1 млрд. лева от Фонда за енергийна сигурност, в който влизат парите от въглеродни такси, които държавата продава. Вместо това сумата е била насочена към държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2.

„Така държавата временно запълва дупки, вместо да подпомогне сектора и то в период, в който металите стават все по-търсени. Със Зелената сделка се увеличава потреблението на метали, защото са необходими за новите генератори, фотоволтаичните системи и инфраструктура“, заяви Петров.

„Металургията използва 25% от електроенергията в България, но въпреки това продължава да я купува на дневна база, заради липсата на дългосрочни договори и големи търгове. Това е един от основните проблеми“, посочи Петров.

Той е категоричен, че към настоящия момент идеята, че една икономика може да се захранва само от възобновяеми източници, е утопия. „Затова и ние се надяваме в бъдеще в България да има нова ядрена мощност, но този процес се забави твърде много“, смята Антон Петров.

Той допълни, че българската металургия е доста високо развита технологично, а продуктите са с високо качество. „В металургията има четири пъти по-висока добавена стойност, отколкото е средната за сектор преработватели в България“, подчерта Петров.

Защо се увеличиха стратегическите инвеститори в металургията? На колко възлизат инвестициите в последните десет години? 

Цялото интервю гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
RGBB-Технологията - https://horti-energy.alle.bg , позволява нон-стоп, денонощно, 24/7 захранване на всякакви Металургични, Циментови, Стъкларски и други Енергоемки Производства, с неограничени количества Зелена, 100% Карбон-Неутрална и Възобновяема Електроенергия и Пара, на Нулева Себестойност - https://nula-energia.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
"Tя може да работи в определени часове и периоди например когато има повече слънце или повече вятър" - ХАХАХА. График за работа на персонала - според 10 дневната прогноза за времето."..към настоящия момент идеята, че една икономика може да се захранва само от възобновяеми източници, е утопия. Затова и ние се надяваме в бъдеще в България да има нова ядрена мощност,..." - ето, че може и да се говорят умни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 2 години
ing5rov, ами ако след Кремиковци спре и Стомана Перник - нашият стоманодобив ще мине на вятър - щото няма да го има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"стоманодобивната индустрия може да бъде един от акумулаторите в прехода към възобновяеми енергийни източници. Тя може да работи в определени часове и периоди например когато има повече слънце или повече вятър."...............ъхъ , когат спре ветъра и се свечери , оставяме пещите на стенбай и утре ако има ветър , продължаваме да тОпим железото ...алооооу ти някога стопил ли си едно канче олово поне бе , да та е ВВа у чвора !,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още