fallback

„Галъп“: ГЕРБ са първи за НС, БСП и „Продължаваме промяната“ спорят за второ място

При президентските избори Румен Радев води убедително с над 47%, следван от Анастас Герджиков с 25,1 на сто от гласовете

10:53 | 06.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за електоралните нагласи преди изборите на 14 ноември, поръчано от Offnews.bg, показва убедителна преднина за ГЕРБ при парламентарния вот, докато "Продължаваме промяната" има най-голям резерв, защото е пръв избор на хората, които са решили да гласуват, но все още се колебаят за кого.

Изследването е проведено лице в лице сред 1081 пълнолетни българи в периода 23-31 октомври.

Парламентарен вот

Ако парламентарните избори бяха в края на октомври, електоралните нагласи щяха да изглеждат по следния начин: за ГЕРБ-СДС ще гласуват 24,2%, за БСП – 15,7%, за „Продължаваме промяната“ – 13,7%, за „Има такъв народ“ – 11,3%, за ДПС – 11,1%, за „Демократична България“ – 9,8%.

След тях се нареждат „Възраждане“ с 3,3% гласа, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – с 3,1% от гласовете и ВМРО с 2,3%.

За други политически формации биха гласували 5,5%.

ГЕРБ продължава да е водач, като интересна битка се оформя за второто място – между БСП и „Продължаваме промяната“. БСП засега води, но не е ясно как ситуацията с коронавируса и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат.

галъп1

„Продължаваме промяната“ пък са най-добре представени сред колебаещите се и перспективите им зависят от степента на мобилизация.

58,2% от анкетираните казват, че ще гласуват със сигурност за Народно събрание, още 20% заявяват, че по-скоро ще гласуват. От тези 78%, които заявяват желание за гласуване, около една пета все още не са избрали за коя партия биха дали гласа си.

При колебаещите се "Продължаваме промяната" води с голяма разлика пред "Демократична България" - с 24,1 на сто срещу 15,6%. "Има такъв народ" и ГЕРБ си оспорват третото място с 13,5 на сто и 13,4%. ДПС са четвърти, а БСП са едва пети избор на колебаещите се с 5,7 процента.

Президентски избори

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в последната седмица на октомври, за Румен Радев биха гласували 47,6% от респондентите, за Анастас Герджиков – 25,1%, за Мустафа Карадайъ – 8,5%, за Лозан Панов – 5,7%, за Костадин Костадинов – 3,3%. Сред останалите кандидати изпъкват имената на Милен Михов – 1,4% и на Луна Йорданова – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,5%, а за други кандидати – 4,8%.

галъп2

Румен Радев запазва видима дистанция пред останалите кандидати. По всичко личи, че ситуацията около зелените сертификати и други проблеми би могла да прати изборите и във втори тур, където Радев би срещнал Анастас Герджиков. От последната седмица на кампанията зависи дали подкрепата за Радев ще е под или над ръба за евентуална победа от първи тур.

Активността на президентските избори ще бъде много близка до парламентарните. Твърдо решение за гласуване за президент изявяват 57,1% от респондентите (срещу 58,2% за парламент). Около една пета се колебаят, но по-скоро биха гласували.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
fallback