IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК дава казуса с внасянето на машини за вота на прокуратурата

Никакви внесени машини няма да повлияят на изборния процес, заявиха от комисията

16:20 | 11.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за подаването на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини на територията на страната, дали има данни за извършено престъпление. Това съобщи на брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя коментира скандала с наличието на нови 199 машини за изборите.

Не съществува нито практическа, нито юридическа възможност машини, предвидени за участие в изборите в неделя, да бъдат заменяни произволно с някакви други устройства за машинно гласуване, каквито и да са те, бяха категорични говорителите на Централната избирателна комисия Цветозар Томов и Росица Матева на днешния брифинг, предава БТА.

Всяка машина е предназначена за определена избирателна секция и дори ако я сложите в съседна, тя няма да работи така, както изисква ЦИК, обясни Томов. Той подчерта, че има пълна сигурност, че никакви, внесени от когото и да е, по каквато и да е причина машини не могат да повлияят на изборния процес. 

„Проблемът, който ни тревожи, е, че се създава засилващо се напрежение у хората и недоверие към машинното гласуване. Това е факторът, който може да възпрепятства честността на изборите, а не излишните подозрения, че ЦИК ще допусне някоя от тези машини да бъде използвана в изборите, отбеляза той.

Росица Матева каза, че не съществува и юридическа възможност тези машини да бъдат използвани, тъй като ЦИК никога не е давала разрешение в изборния ден да бъдат заменяни машини. Машините се подготвят в склада, инсталира се софтуерът за гласуване, одитиран и сертифициран, подготвя се конкретна машина по номер за конкретна секционна избирателна комисия. Ако по някаква причина машината спре да работи в изборния ден, ако не бъде отстранена повредата, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини, обясни Матева. Няма начин, по който машината да бъде заменена с друга, тъй като трябва да бъде инсталиран софтуер, да бъдат параметризирани флаш памети и смарт карти, а такава възможност ЦИК като решение не е предвиждала, не предвижда и в момента.

Единствените неща, които сме разрешавали да се заменят в изборния ден, са счупените перила отстрани на машините или кабелите, удължителите и батериите, които са аксесоари, уточни Матева.

Общо машините, които ще бъдат използвани в страната и извън страната на изборите на 14 ноември, са 11 936. На територията на страната машини, собственост на държавата, на ЦИК, са общо 12 837. Има достатъчно устройства и в резерв.

Всички мерки, които са необходими, за да сме сигурни, че машинният вот отчита правилно гласа на хората и не се злоупотребява, са предприети, допълни Цветозар Томов.

От ЦИК вече са изпратили писма до МВР и ДАНС машините за изборите да бъдат поставени под охрана във всички складове, в които се съхраняват.

За вота в чужбина ще бъдат изпращани нови машини в случай на втори тур на президентските избори заради липса на техническо време за пренастройване на наличните там устройства. Ако все пак възникне случай на невъзможност на изпращане на машина, ще се премине към гласуване с хартиена бюлетина, обясниха от ЦИК.

12 990 секции ще бъдат разкрити на предстоящия вот на 14 ноември, съобщи още Росица Матева, цитирана от БНТ. 5067 са регистрираните кандидати за парламентарните избори. За сравнение, те са били 5949 на 4 април и 5079 на 11 юли. От тях жени са 1515, мъже 3052, а от всички регистрирани 1237 са в повече от един район.

Общо 23 двойки са регистрирани за президент и вицепрезидент - в тях са 18 жени и 28 мъже. 4 жени и 19 мъже са кандидати за президент. 4029 са регистрираните наблюдатели, като тази цифра предстои да бъде актуализирана. Изборите ще следят 4 социологически агенции с 1127 анкетьори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още