IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Вотът в България дава възможност за антикорупционна коалиция

Политическият вакуум може да предизвика бюджетна парализа

08:47 | 15.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/VASSIL DONEV</em></p>

Снимка:  EPA/VASSIL DONEV

Третите парламентарни избори в България за тази година завършиха с фотофиниш според екзитполовете, докато повечето партии се стремяха да блокират завръщането на бившия премиер Бойко Борисов на власт, опитвайки се да състави правителство, за да сложи край на продължила повече от година политическа криза.

Вакуумът във властта изостри затрудненията на най-бедната страна в Европейския съюз, която има и една от най-ниските нива на ваксинация срещу Covid в блока и едни от най-високите в света смъртни случаи от пандемията на глава от населението. Политическата криза също така забави одобрението на крайно необходимата помощ от ЕС за възстановяване, която остави 7-милионната нация извън Шенген, отчасти поради ендемичната корупция.

Еxit poll на Alpha Researchза обществена телевизия БНТ показа, че партия Герб на Борисов побеждава „Продължаваме промяната“  с 24,8% на 24,1%. Друг екзитпол на Gallup International показа, че ПП побеждава ГЕРБ с 25,8% на 23,5%. Социалистите са трети с около 14% и в двете анкети.

Който спечели най-много гласове, ще има първи възможността за съставяне на нов кабинет. Но ако е Борисов, той вероятно ще бъде отбягван от други партии, както се случи при предишните гласувания през април и юли. Неговите опоненти твърдят, че той  допусна корупцията и организираната престъпност да процъфтяват, докато стандартът на живот на българите не успява да намали дистанцията с по-богатите държави от ЕС.

Според Боряна Димитрова, управляващ партньор в Alpha Research, „така наречените партии на промяната“ може да успеят да надхитрят Борисов и да създадат управляваща коалиция, но тя ще бъде малка.

„В тази ситуация може дори да има трипартийна коалиция“, каза тя. „Много ще зависи от едно или две места“.

„Продължаваме промяната“, съставена от членове на предишното временно правителство, които водеха кампания за антикорупционна платформа, може да се стреми да изгради мнозинство или със социалистите, или с „Демократична България“ и други антикорупционни сили.

Проблемът е, че „Демократична България“ отказа да работи със социалистите, така че пътят към коалиционните преговори може да бъде изпълнен с разногласия и да разшири политическата безизходица.

Евентуално трети неуспешен опит за съставяне на кабинет ще предизвика нови предсрочни избори през следващата година. Парализата може да забави одобрението на бюджета за 2022 г., допълнително да попречи на преговорите за осигуряване на пари от ЕС и да попречи на усилията на България да се справи със задълбочаващата се борба с Covid. Подобен развой би могъл да замъгли стремежа на България да спечели членство в еврозоната. Макар че Борисов от години се опитва да проправи пътя за замяната на левовете с евро, сред споделящите еврото нации може да има малка политическа готовност да приемат нови членове.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още