fallback

Кои са причините за недоверието във ваксините?

Темата коментира историкът Христо Матанов

21:40 | 19.11.21 г. 9

Винаги е имало пандемии, но те са били различни. Днешните пандемии, като се започне от испанската болест до COVID-19 са по-скоро вирусни, вътрешноклетъчни, и на тях антибиотиците не влияят. Това каза проф. Христо Матанов, историк в ефира на предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Класическата чума, която е предизвикала две регистрирани пандемии през Средновековието, е бактериална чума, тоест тя е външноклетъчна. Ако тогава имаше антибиотици, което е едно от най-големите постижения на съвременната медицина, то нямаше да се развие толкова динамично и да вземе 1/3 от населението като жертви.

Ваксината е още едно значимо постижение на науката, но масовото недоверие във ваксинацията у нас се среща приедимно сред млади хора, смята гостът.

„Мислех, че антиваксърите са необразовани, но не е точно така. Причината се корени в две неща - недоверие в науката, но трябва да се знае, че тя никога не може да даде 100% верен отговор на всяко предизвикателство. Втората причина е, че антивкасърството е предимно между младите хора, които не осъзнават ползата от ваксината.”

Целия разговор може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
fallback