fallback

Всяка партия в коалиционното правителство ще има вицепремиер

Окончателният текст на споразумението се очаква днес

15:59 | 08.12.21 г. 2

Всяка партия от бъдещото коалиционно правителство ще има вицепремиер. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев във връзка с подготовката на споразумението между бъдещите партньори.

Всеки участник в бъдещото коалиционно управление ще има вицепремиер. Ще има и вицепремиер, който ще отговаря за ефективното управление, общо ще бъдат петима, потвърди в кулоарите на парламента Асен Василев, цитиран от БНТ.

Относно коалиционното споразумение Асен Василев заями, че окончателният текст днес ще бъде довършен. Той се надява документът да бъде подписан преди края на седмицата.

Тази сутрин е изпратен обновен вариант на коалиционно споразумение за бъдещо управление между "Продължаваме Промяната" /ПП/, "БСП за България", "Има такъв народ" /ИТН/ и "Демократична България" /ДБ/, заявиха политическите сили пред медиите в парламента, съобщава БТА.

Ясен е един от вицепремиерите в бъдещото правителство. Калина Константинова от "Продължаваме Промяната" потвърди, че е номинирана за вицепремиер по ефективно управление, което по думите ѝ означава дигитална трансформация. 

Още днес ще прегледаме новия вариант на коалиционно споразумение и ще решим в кой ден да свикаме Националния съвет на партията, каза председателят на БСП Корнелия Нинова. "Получихме един вариант рано тази сутрин. Разбираме, че в него има нанесени някои корекции от предишния", посочи тя и допълни, че работните групи отново ще го прегледат по политики.

„Досега сме разговаряли, че "Продължаваме Промяната" подписват отделно с всяка една от партиите в коалицията. Ако се стигне до общо подписване, това за нас би било по-добре“, допълни Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че са дали съгласие по време на преговорите всеки министър да си избира заместник-министри и всяка партия да има свой съветник в министерство.

Любомир Каримански очаква лидерът на "Има такъв народ" /ИТН/ Слави Трифонов да подпише коалиционното споразумение. По думите му мандатоносителят трябва да уточни каква ще бъде формата на подписването. Каримански определи като справедлива идеята всяка формация да има свой вицепремиер в бъдещата управленска коалиция.

Виктория Василева от ИТН изрази надежда в рамките на днешния ден да финализират работата по споразумението.

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", обясни, че един от министрите, номиниран от тях, ще е и вицепремиер. Той съобщи, че предстои произнасяне на колективните органи на партиите в ДБ по изпратения по-рано днес вариант на коалиционно споразумение. Иванов каза, че за "Демократична България" имената на бъдещите министри в коалицията са известни, но отказа да ги посочи.

Относно възможността всеки коалиционен партньор да има право на свой вицепремиер той обясни, че това е конструктивно заложено, за да се избегне риск от известна феодализация на секторите. Иванов посочи, че мандатоносителят ще подпише поотделно коалиционното споразумение с останалите три формации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
fallback