fallback

Covid ваксините за деца вече са в България

Изготвени са указания за прилагането им, утре обявяват пунктовете за ваксинация

20:01 | 20.12.21 г. 20
Автор - снимка
Редактор

18 хиляди ваксини за деца срещу коронавирусната инфекция са пристигнали в България. Те са в склада на "Булбио", а още по 12 хиляди ваксини ще бъдат разпределени в регионалните здравни инспекции в Пловдив и във Велико Търново. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Тя присъства на отбелязването на 40 години от организираната грижа за недоносени деца в болницата "Майчин дом".

Вече са изготвени указания как ще се прилагат ваксините. Утре ще бъде обявен списък на пунктовете, в които ще се извършва ваксинирането на децата, допълни тя, цитирана от БТА. 

Към момента има тестове за учениците, подготвя се и нова покупка, допълни здравният министър.

На днешна среща с представители на съсловната лекарска организация, вирусолози и епидемиолози, сдружението на общопрактикуващите лекари, фармацевти и др., е било обсъждано как да бъде променена комуникационната стратегия на МЗ, зелените сертификати, нуждата от ваксиниране, каза Сербезова в отговор на въпрос каква е подготовката за евентуална следваща вълна.

Безспорни са научните факти, че тези, които имат бустерна доза от ваксината, са много по-защитени от варианта омикрон, допълни тя. Според учените тази защита достига до 70%.

Повишаване броя на ваксинираните граждани чрез подобряване на осведомеността за ползите от ваксинацията и спазването на въведените противоепидемични мерки, в т.ч. и по време на предстоящите коледни и новогодишни празници са обсъдени на работната среща в Министерството на здравеопазването.

„Социологическо проучване, предоставено ни от офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България, показва, че с доверието на хората се ползват най-вече личните лекари и фармацевтите. Затова разчитам на Вас заедно да проведем професионална комуникационна кампания, базирана на изграждането на доверие, а не на всяването на страх. Нека обединим и насочим усилията си към онази част от гражданите, които все още се колебаят относно ваксинацията срещу коронавируса. Нека им осигурим научнообоснована информация, за да направят своя осъзнат избор“ - така Асена Сербезова се обърна към съсловните организации на лекарите и фармацевтите у нас, информират от пресцентъра на здравното министерство.

Според проф. Радка Аргирова фокусът на усилията трябва да бъдат хората, които се колебаят: „В тази група влизат бременните, хората с диабет, тези със сърдечно-съдови заболявания и т.н. Необходимо е те да разберат, че ваксините срещу COVID-19 са особено важни именно за тях. Освен това час по-скоро трябва да се премине към активна ваксинация с трета доза за хората над 60-годишна възраст“.

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов заяви, че фокусът трябва да бъде поставен върху отделния човек и неговите притеснения относно ваксинацията, като за целта, по настояване на Министерството на здравеопазването, ще бъдат създадени информационни материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
fallback