fallback

Инвестиция за 40 млн. евро получава завод за електрически велосипеди край Пловдив

България се превръща в център за производство на електрически велосипеди, обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер

14:50 | 21.12.21 г. 7

Започва изграждането на завод за електрически велосипеди край Пловдив. Новоучредено българо-австрийско дружество ще инвестира 40 млн. евро в него.

Новият завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства ще е разположен в "Тракия икономическа зона" и ще осигури нови хиляда работни места за Пловдив и региона, съобщи икономическото министерство.

Инвестицията от 40 млн. евро се прави съвместно от пловдивския производител на велосипеди "Макском" и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, една от емблематичните европейски фирми в мотоциклетния, а вече и във велосипедния бизнес.

Австрийската Pierer Group е един от водещите производители на двуколесни моторни превозни средства. Компанията съобщи за рекордни приходи от продажби през 2020 година – общо 1,5 млрд. евро и продадени 326 хиляди мотоциклети и електрически велосипеди. Pierer Group е публична и акциите ù са листнати на водещите европейски фондови пазари.

От своя страна "Макском" има производствен капацитет от 400 хиляди конвенционални колела годишно. Около 95% от производството ѝ е за износ.

България е един от водещите производители на конвенционални велосипеди в ЕС през 2020 година. Основните производствени мощности са разположени около Пловдив.

„С такъв тип производства България ще излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди, обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който даде старт на проекта. – Тези инвестиции са част от усилията ни за развитието на българската икономика. Те са резултат от стратегията ни за създаване на стабилна правна рамка, нулева толерантност към корупция и за мен лично събитието днес е свидетелство, че тази стратегия работи.“

По думите на Лорер превръщането на България в стабилна европейска страна, където законността е над всичко, ще привлече много чуждестранни инвестиции.

Министърът подчерта, че инвестицията е признание за пътя, който беше започнат лятото с промяната.

„Вече се случват проекти, за които сме разказали и те започват да придобиват своя физически облик в България. Велосипедната индустрия е една от най-силните и експортно ориентирани в страната. С тази нова инвестиция можем да станем първи производител в Европа“, коментира Лорер.

Той се надява, че след като Министерството на иновациите и растежа създаде институционалната рамка за по-големи инвестиции, за насърчаване на малки и средни предприятия и стартъпи, икономическият растеж догодина ще е поне 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
fallback