IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на винетките няма да се повишават през 2022 г.

Регионалният министър ще търси подкрепа за промяна в тол системата, така че товарните превози да плащат повече, отколкото автомобилите

13:47 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Няма да има предложение за промяна на цената на винетките от страна на министъра на регионалното развитие.“ Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, цитиран от БТА.

Събраните пътни такси от лекотоварни автомобили от 1 януари до 20 декември превишават 265,6 млн. лева, докато шофьорите на тежкотоварни камиони са платили 154 млн. лева. Министърът обяви това за несправедливост.

„Замисълът на пътните такси е тежкотоварните автомобили да плащат повече, а сега е точно обратното. Ще има разговори с превозвачите по тази тема“, каза министърът и допълни, че ще търси подкрепа, че замисълът на реформата на тол системата е именно товарните превози да заплащат повече, отколкото автомобилите. 

Според него началото на второто тримесечие на 2022 година е добра идея за разширяване на обхвата на пътната такса.

„Събираните пари от пътни такси сега са абсолютно недостатъчно за ремонт на пътищата. Ползването на пътищата трябва да се плаща от ползвателите. Трябва да се плаща, макар и не веднага, справедлива такса, както за първокласната, така и за второкласна пътна мрежа“, добави Караджов.

„Ако един тир влезе в България през Русе, той може да отиде до Силистра, да си свърши работата и да се върне, без да стъпи по първокласен път. Ниските такси са в ущърб на нас като държава и общество, защото всички имаме нужда от тези пари, с които да се поддържа високо качеството на пътя“, каза Гроздан Караджов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още