IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има сценарий газовата криза в България от 2009 г. да не се повтори

Количествата газ от Азербайджан и Чирен не са достатъчни, за да се отговори на потреблението, но има и други източници, посочи Кирил Темелков

16:29 | 18.01.22 г.
България има сценарий газовата криза в България от 2009 г. да не се повтори

Той е категоричен, че сега доставките на газ за нашата страна не зависят „само от входа на Украйна“. „През 2009 година спря този вход и настана голяма криза", напомни Темелков.

По последни данни около 14 млн. кубични метра газ на ден е консумацията в България при пиково потребление през студените зимни месеци. „Това означава, че количествата газ само от Азербайджан и находището в Чирен не са достатъчни, необходимо е да има и други източници“, пресметна експертът.

Според заместник-председателя на Българска газова асоциация такъв източник е терминалът за регазификация в Гърция на остров Ревитуса. Друг вариант е през терминалите в Турция, които имат много голям капацитет, а България има техническа и технологична възможност за захранване на природен газ от там, като дори в момента се получава природен газ през т.нар. „Турски поток“.

Темелков отбеляза, че обявените капацитети по пътя на газа през новия интерконектор между България и Гърция, по който трябва да се получава цялото количество азерски газ, са възможност да се повишат доставките за България. Въпросът, според енергийния експерт, е каква е причината, за да не могат те да се осигурят.

Основният договор, по думите му, е бил с възможност за алтернативни точки, но впоследствие е подписан анекс, който е премахнал тази възможност. „Не сме наясно какви са мотивите за това нещо, но те трябва да бъдат установени. Кои са ограниченията, които налагат това, че не може да достигне този газ до нас. Много общо са дадени обясненията, че това е търговска тайна“, смята Кирил Темелков.

Той заяви, че Булгаргаз е изключително съществено звено и „винаги трябва да се грижим той да бъде във веригата и да е участник, формиращ пазара в България“, но настоя за лоялна и честна конкуренция. „Трябва да се осигури конкуренция на пазара, така че да получим най-добра цена при най-добри услуги“, съветва заместник-председателят на Българска газова асоциация.

Той посочи, че „Булгаргаз” в момента няма ясни приети вътрешни правила как освобождава количествата природен газ и смята, че трябва да има такава програма, още повече, че тя е препоръчана от Европейската комисия. Той е на мнение, че тя трябва да е инструментът, който да осигури равнопоставеност между всички участници на пазара, но да не повлияе на логистиката до крайните потребители.

Необходима ли е промяна при ценообразуването на обществения доставчик? Още за особеностите на българската енергийна криза, за свободния пазар на природен газ и регламентите може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още