fallback

Има ли България концепция за външнополитическите си интереси?

Свързаните със сигурността в региона теми са пренебрегвани или директно отхвърляни от днешния кабинет, твърди политологът Христо Панчуков

09:37 | 19.01.22 г. 5

България няма концепция за външнополитическите си интереси. Това мнение изказа пред Bloomberg TV Bulgaria политологът Христо Панчуков.

"Стратегията за сигурността на България може да бъде някакъв ориентир, но в никакъв случай не е единственият възможен ориентир за това какви са външнополитическите приоритети на България", уточни той. Според него външнополитически теми, които са свързани със сигурността в региона биват пренебрегвани или директно отхвърляни от днешния кабинет. 

„Това показва, че сигурността не е във фокуса им. Правителството трябва да осъзнае спешно няколко неща. Първо, че тази самонадеяност е всъщност без покритие. Тоест, има хора в това правителство, които откровено не знаят какво да правят. Имат нужда от експертиза, от смислен и трезв поглед към реалността. Трябва да излязат от заблудата, че просто защото искат нещо да се случи, то ще се случи. Това изисква усилия, конкретен подход, процедура, ясен дневен ред и експертиза. Колкото по-скоро някой начертае ясен дневен ред, изпълнен със съдържание, толкова по-лесно ще е на правителство да влезе в ролята си", каза Панчуков.

Той коментира и посещението на премиера в Република Северна Македония.

„Ние сме в положение, в което отношенията между България и Република Северна Македония или буксуват, или са трайно счупени. Състояние, в което двете страни да са били в истински разговор помежду си, е имало в изключително малко време в историята на изминалите 20-тина години", подчерта гостът.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
fallback