IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани са изпратили на АПИ 480 предложения за ремонт на пътища

Почти половината от сигналите са за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа

15:53 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

За 2 седмици над 480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната са постъпили в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това съобщиха от пътното ведомство

От сигналите 214 са за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа, а 96 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на пътната агенция. Повтарят се 170 сигнала за пътища.

Близо 140 от предложенията на гражданите са за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г. Над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година, обясняват от АПИ. 

От ведомството припомниха, че на работна среща с ръководството на пътната агенцията на 13 януари министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на 4-годишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа, а гражданите имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.

От АПИ уверяват, че получените сигнали се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция, за да се прецени кои от предложените за ремонт участъци могат да се включат в програмата през 2022 г. След утвърждаването окончателният списък с пътищата, които ще се ремонтират, ще се публикува на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на АПИ. Само през тази година 3100 км от републиканските пътища са заложени в новата програма за ремонт.

Най-много предложения са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област – 24, в областите Пловдив – 23, Бургас – 18, Добрич – 17. По един сигнал е получен за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра и Сливен. За областите Перник и Кърджали са предложени по 2 отсечки, а в област Шумен – 3.

Около две трети от предложенията на гражданите – 141, са за ремонт на третокласни пътища. Също така 42 от сигналите са за подобряване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 предложения са за обновяване на първокласни трасета и на два участъка от АМ „Хемус“ в областите София и Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още