IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Незаконните хотели по морето може да станат изкуствени рифове

Трябва да се рекултивира природната зона на Алепу, заяви Борислав Сандов

12:40 | 17.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов даде интересно предложение за решаване на проблема с незаконните хотели по морското крайбрежие на България. Той е на мнение, че те могат бъдат вкарани в морето и с тях да се създадат изкуствени рифове.

„Това не е шега. Вместо да бъде изхвърлено на сушата, да потъне в морето. Има начини да се преместят във водата", коментира той пред Нова ТВ идеята за справяне с презастрояването на плажовете. Според него това ще има благоприятен ефект върху биологичното разнообразие.

Сандов даде за пример подпорната стена на плаж „Алепу”, която според него може да не бъде съборена, а просто зарита.

„Ще трябва да се направи анализ. Според мен трябва да се рекултивира и да се възстанови, доколкото е възможно, природната зона там", каза Сандов. "Представете си как бива зарината - така ще изпълнява функциите си на подпорна стена и в същия момент няма да може да бъде превърната в хотел. Според мен няма необходимост от срутването, но нека кажат и експертите.”

Екоминистърът обясни, че каквото и да се реши, всичко ще се плати от този, който е извършил нарушението. „Ако се окаже в съда, че държавата е подвела собственика, тогава държавата ще плати”, каза екоминистърът по повод незаконното строителство на Алепу.

Преди седмица се разбра, че Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е започнала процедура за премахването на ваканционния обект "Алепу Вилидж", след като Върховният административен съд обяви, че разрешителното за строеж е било издадено с нарушения и е „нищожно“. От обекта трябва да остане само частта, която е направена за укрепване на ската.

Екоминистърът смята, че автомагистрала "Струма" не бива да минава през Искърското дефиле, тъй като това ще бъде в нарушение на правото на Европейския съюз и ще започнат наказателни процедури срещу България. Вариантите по думите му са два - да се изгради обход или тунел.

"Това не е реализирано досега, защото фирми на предишната власт нямаха възможност да построят дълъг тунел. А това е най-доброто от екологична гледна точка", смята Сандов.

Той е категоричен, че темата за АЕЦ "Белене" няма потенциал да взриви коалицията и там предстои да се направи анализ за необходимостта от нови ядрени мощности, както е записано в коалиционното споразумение.

„Твърде много пари се изхарчиха за нещо, за което няма време, нямаме и нужда от това. На нас ни трябва бърза трансформация в енергетиката”, категоричен е Борислав Сандов.

Относно въглищните централи министърът съобщи, че с Европейската комисия се обсъжда смяна на целите от „затваряне на въглищните региони” към целта „намаляване на емисиите”.

„Над 5 милиарда влизат в бюджета миналата година от квотите емисии. Идеята е да ги инвестираме в енергийния преход”, каза Сандов. Той съобщи, че освен това се планира национална кампания за залесяване. „Целта е 100 млн. дървета до 2030 г. Има осигурено финансиране за началото на тази кампания”, съобщи екоминистърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
todor6104
преди 2 години
Поредната издънка на кликата около Тома Белев. Да сте ги чули да кажат нещо за отпадни води или мръсно производство? Само ски писти и туризъм са лошите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Министъра е лобист на фирми, строящи тунели. Не е важно колко ще се загроби страната, важен е личния интерес. Типично за мошенниците от ДБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Моля Ви, недейте цитира това недоразумение. Не знам и защо му дават време по телевизиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Не може ли министъра да приказва по-малко и да действа повече. Не ми се слушат празни приказки, щял да мести хотели в морето да копае тунели. Хайде първо да направи нещо и после да покаже, да коментира свършеното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Магистрала Струма няма как да мине през Искърското дефиле, дано да е грешка на журналиста, а не на министъра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
Мда, ако каже че засади и корали върху "рифовете" ще ида да му стисна ръката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още