fallback

Пожарникарите протестират с искане за повишаване на заплатите с 20%

Те настояват и за повече яснота около идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция

14:40 | 19.02.22 г. 1

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пожарникари и спасители от синдикат „Огнеборец“ се събраха на протест по обед пред сградата на Министерския съвет в София.

Те направиха заявка за този протест още преди време и поискаха 20% увеличение на заплатите в МВР. От синдиката настояват за повече яснота при предстоящите реформи в МВР. Става въпрос най-вече за идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция, пише БНР.

Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец“, обобщи исканията им.

„Искаме да се увеличат средствата в бюджета за 2022 година по перо „Персонал“, за да могат възнагражденията да се увеличат с 20 процента. Искаме близо 100 милиона лева  допълнително да се отпуснат по перо „Капиталови разходи“ и третото ни искане да се възстанови социалният диалог в МВР, защото през последния месец и половина се създаде доста напрежение между моите колеги, специално в структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и дирекция 112, тъй като знаете, че има намерения двете структури да се извадят и да се обособят в отделна държавна агенция“.

Представители на синдикат „Огнеборец“ се опитаха да внесат декларация в Министерския съвет. След като никой не ги прие, пожарникарите залепиха документа на входа на сградата. Протестиращите изразиха надежда другата седмица да се проведе среща с премиера Кирил Петков.

След протеста пожарникарите и спасителите започнаха шествие в центъра на София, като стигнаха до министерството на финансите, за да изразят и там недоволството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
fallback