fallback

България прекратява членството си в Международната инвестиционна банка

Правителството обсъжда освобождаване от тол такси на конвоите с хуманитарна помощ за Украйна, които преминават през територията на България

14:58 | 02.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България прекратява членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Решението е било взето по време на днешното (2 март) заседание на Министерския съвет, анонсира началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Изтеглянето на страната от тези финансови институции е съгласувано с всички държави от ЕС, допълни още тя.

България е сред учредителите и на двете финансови институции. Международната инвестиционна банка, чието седалище е в Москва, е с уставен капитал в размер на 2 млрд. евро. Участието на България в него е в размер на 123 млн. евро, или 12,9% от уставния капитал.

В банката, създадена през 1970 година, членуват още Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария и Чехия.

Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) е създадена още през 1963 година. В нея членуват още Виетнам, Монголия, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на банката е 400 млн. евро, като делът на България възлиза на 7,56%, или 15,1 млн. евро. Седалището на МБИС също е в Москва.

От началото на ескалацията на напрежението в Украйна българските служби за сигурност са в повишена степен на готовност, коментира още Бориславова след края на заседанието на правителството. Тя уточни, че в момента се проверява информация за руски гражданин с дипломатически имунитет, който е осъществявал нерегламентарана разузнавателна дейност.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев съобщи за проведено разследване за шпионаж в полза на Русия, застрашаващ националния интерес на България.

По време на заседанието на Министерския съвет е била одобрена и хуманитарна помощ за Украйна под формата на медицинско оборудване и медикаменти. Обсъдено е и освобождаване от тол такси на конвоите с хуманитарна помощ за Украйна, които преминават през територията на България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
fallback