IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри близо 13 млн. евро в помощ на българските туроператори

Фирмите ще могат да получат 35 евро за всеки пътник, който е платил за техните услуги, включително за полет до България

16:14 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейската комисия одобри българската схема в размер на 12,7 млн. евро в подкрепа на туроператори, принудени да ограничат или преустановят дейността си поради пандемията от коронавирус и въведените ограничения.

Европейската комисия съобщи, че одобрява осигуряването на финансирането в подкрепа на българските туроператори, пострадали от ограниченията заради пандемията от коронавируса.

Средствата ще бъдат осигурени пряко и безвъзмездно на всички туроператори с действащо разрешение за дейност в България, независимо къде са регистрирани и откъде произхождат техните клиенти.

Фирмите ще имат право да получат 35 евро за всеки пътник, който е платил за техните услуги, включително за полет до България.

Мярката обхваща полети между 1 юни 2021 г. и 14 май 2022 г. Помощта няма да надвишава 2,3 млн. евро за получател и ще бъде предоставена до 30 юни. Решението на ЕК е свързано с временното облекчаване на правилата за държавната помощ.

Припомняме, че според гласуваните промени от Народното събрание две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма ще предоставя на туроператори с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга у нас, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още