fallback

НАТО може да разположи нови войски в България, Унгария, Румъния и Словакия

Организацията може да подсили източния си фланг по земя, въздух и вода, заяви генералният сектретар на НАТО Йенс Столтенберг

16:10 | 23.03.22 г. 6

НАТО може да подсили източния фланг на организацията, като разположи четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от CNBC.

"Очаквам, че лидерите ще се съгласят да подсилят позицията на НАТО във всички области, с големи увеличения в източната част на алианса по земя, въздух и вода", каза Столтенберг по време на пресконференция преди срещата на лидерите на НАТО в Брюксел в четвъртък.

Към момента Алиансът е разположил в региона 140 хил. военнослужещи, като основната част от тях - около 100 хил., са от САЩ.

При посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас през уикенда стана ясно, че в България ще бъде разположена една американска рота "Страйкър" под командването на НАТО. Тя ще бъде част от бойна група на алианса, чийто командир ще бъде предложено да бъде българин. 

Алиансът, който има над 140 военни кораба в готовност, както и 130 самолета в повишена готовност, по-рано предупреди руския президент Владимир Путин, че атака срещу страна членка на НАТО ще се разглежда като атака срещу всички и ще задейства член 5, който предвижда военен отговор от страните членки.

Украйна, която се стреми към членство в НАТО от 2002 г., граничи с четири страни от Алианса - Полша, Словакия, Унгария и Румъния. В момента Полша е домакин на по-голямата част от войските на 30-членния съюз и досега е приела основната част от бежанците от Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
fallback