IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени у нас леко се забави през февруари

Годишното повишение на цените на производител през миналия месец е 32,3% при увеличение в производството на електрическа и топлоенергия и газ с 81,8%

13:28 | 30.03.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поскъпването на електроенергията и топлинната енергия и газа продължава да вдига производствените цени в България и през февруари. Цените на производител се повишават с 32,3% на годишна база през втория месец на тази година. Това показват актуални данни на Националния статистически институт (НСИ).

През януари увеличението на годишна база беше 32,6%, през декември – 30,8%, през ноември годишното повишение достигна 31%, което беше рекорд, откакто през 2001 г. започва да се води тази статистика. През януари цените на производител постигнаха нов рекорд, а през миналия месец леко се забавиха.

Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 81,8%, в преработващата промишленост - със 17,9%, и в добивната промишленост - с 9,7%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на химични продукти - с 30,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 26,1%, и в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 24,8%.

Общият индекс на цените на производител през февруари  се увеличава с 1% спрямо януари. НСИ регистрира повишение в преработващата промишленост - с 2,7%, и в добивната промишленост - с 2,3%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,4%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с по 4,7%, и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3%.

Понижение на цените е отчетено при производството на химични продукти - с 0,7%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

По данни на националната статистика индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари намалява с 0,1% на месечна база. Понижение има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,8%, а повишение се наблюдава в добивната промишленост - с 2,6%, и в преработващата промишленост - с 2,4%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост НСИ отчита при: печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3,8%, и производството на основни метали - с 3,2%.

Намаление се наблюдава при производството на химични продукти - с 1.9%, при производството на облекло - с 0,3%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари нараства с 40,5% в сравнение със същия месец на миналата година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 77,9%, в преработващата промишленост - с 20,2%, и в добивната промишленост - с 11,3%.

На годишна база съществен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на химични продукти - с 49,7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33,5%, и производството на основни метали - с 32,9%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари се увеличава с 2,9% спрямо януари, а спрямо година по-рано увеличението е с 19,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още