IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Демерджиев се отказва от поста зам.-вътрешен министър

В изявление до медиите той посочва, че няма яснота какво се очаква от него и при какви условия ще постигне заложените цели за борба с корупцията

13:08 | 31.03.22 г.
<p>
	Иван Демерджиев.<em> Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Иван Демерджиев. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев няма да приеме поста на зам.-министър на вътрешните работи. Това съобщава самият Демерджиев в изявление до медиите, изпратено по имейл.

Припомняме, че на 22 март от Министерския съвет обявиха назначението му в МВР. Преди това Демерджиев, който е адвокат, беше служебен министър на правосъдието в последното тримесечие на 2021 г., а от  май до октомври 2021 г. беше служебен заместник-министър на правосъдието.

В изявлението си Иван Демерджиев посочва, че в последните месеци е водил нееднократни разговори да поеме „решителна роля в борбата с корупцията“.

„Вярвам, че България е на важен кръстопът и съм готов да помагам на всеки, който показва воля да промени страната ни към по-добро. Именно такава заявка направи министър-председателят Кирил Петков и това ме водеше в тези разговори“, посочва се в съобщението.

„Във всички тях обаче съм изразявал и своите съображения и обструкции относно моето място в МВР. Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни“, пише още в изявлението.

Демерджиев казва, че к ъм 22 март, когато беше обявено назначението му, тези „съображения и обструкции“ не са били отпаднали и той не е получил яснота по важни за него въпроси за ролята, която се очаква да поеме.

„Диалогът между мен и изпълнителната власт продължи и в изминалите дни. Днес твърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи“, казва той в съобщението.

Демерджиев изразява уважението си към вътрешния министър Бойко Рашков и вярва, че „той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години“.

„Никога не съм бягал от отговорност, когато съм имал яснота какво се очаква от мен и при какви условия ми се предлага да постигна заложените цели. В случая не получих докрай яснота по тези въпроси, поради което и не съм поемал отговорност. Не вярвам, че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България“, казва още Демерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още