fallback

Яна Иванова: Можем да си позволим намаление на ДДС върху храните

Безсмислено е хората да се презапасяват, посочи председателят на Сдружение „Храни и напитки България“

10:32 | 06.04.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Тя е на мнение, че в период на криза е редно правителството да активира ресурс, за да компенсира населението. „Ние сме сред държавите, в които храната е много голям процент от бюджетите на домакинствата“, посочи Иванова. По думите ѝ, докато продължават военните действия, цените на храните ще вървят нагоре.

Яна Иванова смята, че българите сме привилегировани, тъй като страната е голям производител на пшеница и слънчоглед и няма изгледи при нас олиото да липсва. Тя напомни, че Украйна и Русия заедно формират повече от 50% от световното производство на слънчоглед и около 30% на пшеница, но ако няма реколта, проблемът тепърва ще се задълбочава.

„Тези продукти влияят на много други. Олиото и негови производни ги има в много неща, които ядем. Като няма жито, хората се прехвърлят на други продукти – започва да поскъпва оризът“, посочи експертът.

Според Яна Иванова е безсмислено хората да се презапасяват с подобни продукти. „Не можеш да се презапасиш завинаги, а няма логика да се държат пари в шкафа. ДДС върху храните в Германия е 7%, във Франция е 5%, в Турция е 1%, в Северна Македония го махнаха, а нашето е 20%“, подчерта тя.

Десетки браншови организации призовават правителството да се намали ДДС на 9%. Иванова смята, че ако това не намали цените, поне ще задържи този продължаващ скок. „Продуктите няма да поевтинеят, но няма да поскъпнат", заяви тя.

"От Нова година с повече от 10% са се качили цените“, пресметна председателят на сдружението за храни и напитки.

Тя е убедена, че намаленият ДДС би довел до бързо изсветляване на сектора и свиване на сивата икономика.

Журналистът Катя Костова от Берлин разкри, че стоките там поскъпват все още плавно, но проблемът е, че щандовете са празни.

"Вече втора седмица почти никъде няма брашно, олио, макарони. При нас данъчната ставка върху храните е сравнително облекчена. Една от най-големите хранителни вериги обяви, че от тази седмица чувствително увеличава цените на основните хранителни продукти", посочи Костова.

Тя съобщи, че в Германия се чуват призиви хората да не се презапасяват с хранителни продукти.

"Втора седмица не мога да си купя бутилка олио, по щандовете започва да намалява и зехтинът. Доставките на основните хранителни продукти са намалели в сравнение с преди началото на войната", каза още Костова.

Идентична ли е ситуацията с криза за някои храни в Европа? Ще поевтинеят ли продуктите, ако се вземе решение за намаляване на ДДС за храни в България?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
fallback