IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предоставя безвъзмездно на Украйна каски и бронежилетки

Защитните средства ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействието на българското Министерство на отбраната

14:34 | 06.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: aрхив, EPA, БГНЕС</em></p>

Снимка: aрхив, EPA, БГНЕС

България ще предостави безвъзмездно на правителството на Украйна помощ за защита на нейните граждани, която представлява средства за индивидуална защита – 2 000 каски и 2 000 бронежилетки. Това обяви на брифинг в Министерския съвет Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера. 

Защитните средства ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействието на българското Министерство на отбраната, уточни Бориславова.

По думите ѝ средствата за индивидуална защита ще се използват от мирните украински граждани. „Тази мярка надгражда досега оказваната хуманитарна и друга помощ от страна на правителството“, отбеляза Бориславова.

Темата за предоставяне на защитна помощ за Украйна влезе още по-силно в обществения фокус преди две седмици, когато на 22 март президентът Румен Радев изненадващо обяви след срещата си с полския си колега Анджей Дуда, че България спешно трябва да обсъди възможността за изпращане на индивидуални защитни средства - бронежилетки и каски на Украйна, преимуществено за районите, в които има етнически българи.

По-рано в сряда от "Демократична България" призоваха правителството да подкрепи нови, по-сурови европейски санкции срещу Русия и за пореден път се обявиха за предоставяне от България на оръжие и муниции на Украйна.

Към момента България и Унгария са единствените страни от НАТО, които не предоставят военна помощ на Украйна. В България против такава подкрепа се обявиха от БСП и "Възраждане".

„България бе една от първите държави, която се присъедини към страните от Европа, сезирали Международния наказателен съд в Хага за престъпленията, извършени от Русия на територията на Украйна. Това се случи още на 3 март. След това, на 24 март, България бе една от първите държави, която откликнаха на призива за допълнителна финансова помощ за дейността на Международния наказателен съд за осигуряване на по-добра възможност за разследване и осъждане на военните престъпления, извършени в Украйна“, каза още началникът на политическия кабинет на премиера.

Бориславова посочи, че предстои Министерският съвет да вземе решението за отпускането на такава финансова помощ, а страната ни вече е получила благодарности от страна на международната съдебна институция.

„Българското правителството реагира остро срещу зверствата, извършени в Буча", коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сараф
преди 2 години
Преди два дена Зеленски каза, че не иска никакви жилетки и каски, но ние разбира се ще му пратим за да успокоим бедните си русофилски душици, че уж помагаме на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още