fallback

Как да задържим лекарите и медицинските сестри в България?

Наредбата за специализациите все още не е достатъчно добре работеща, каза проф. Анелия Клисарова

17:14 | 07.04.22 г. 1

Младите медици трябва да започват специализация веднага след завършване, а не да се чака 2-3 до 4 години, а общините в малките населени места трябва да създават добри битови условия, за да ги привличат. Това каза проф. Анелия Клисарова, преподавател в Медицински университет - Варна, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Клисарова гостува в студиото по повод Световния ден на здравето - 7 април. 

На въпроса как да задържим лекарите и медицинските сестри, получили образование в България, за да не търсят професионална реализация извън страната, тя каза, че има достатъчно кандидат-студенти, но след това няма достатъчно кандидати за работа в болниците и доболничната помощ. „За да бъдат задържани в България, трябва тези специалисти да могат да започнат специализация веднага след като завършат, защото за специализация понякога се чака 2-3 до 4 години“, посочи гостът.

По думите на Клисарова наредбата за специализация, която сега функционира, е по-добра от предишната, но все още не е достатъчно добре работеща, за да се "разреши на хората от по-малките градове да могат да специализират. Това ще ги привлече към нашите болници и ДКЦ", подчерта професорът.

„Втората важна крачка е да има възможности за кариерно развитие. Ако специалистите не виждат перспективи за развитие, те няма да остават в България. Не по-малко важни са и условията на труд - всеки иска модерна апаратура, добри условия за работа. Това е важно, както за пациентите, така и за лекарите, медицинските сестри и дори за санитарите“, каза още Клисарова.  

"Това, което е абсолютно необходимо, за да се направи реформата в здравеопазването, е дигитализацията. Говорим за електронно здравеопазване отдавна, защото целият пакет от изследвания е изключително важен - проследяването на пациента, особено за хронично болните, е ключово за всеки следващ лекар или специалист".

Достъпът до специалисти в България е добър, изтъкна проф. Клисарова. "Може да се подобри и още, но има страни, в които може да чакаш и месец за консултация със специалист. При нас това не е така и тази функция много добре я изпълняват ДКЦ-тата, доболничната помощ".

Това, което се нуждае от доосъвършенстване в България, е спешната помощ, защото човек не се разболява в работното време на личния лекар или специалиста, отбеляза Клисарова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
fallback