IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биопроизводители остават без подпомагане заради изисквания в наредба?

Изключват се от финансиране както стари насаждения, така и съвсем прясно засети, казва Стоилко Апостолов от фондация „Биовселена“

17:05 | 13.04.22 г. 1
Биопроизводители остават без подпомагане заради изисквания в наредба?

Промени в наредба на Министерството на земеделието от миналата година натоварват много биопроизводители с големи разходи и ги лишават от финансиране. Въпреки протестите на бранша и предоставените становища няма промяна. Това коментира Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биовселена“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че наредбата е създадена най-вече, за да се направи амортизационен план за стари насаждения, които не носят реколта. Но по думите му тя е изготвена на базата на стара наредба от 1991 г., която „съвсем не е актуална при сегашните реалности“.

Според него с направените нормативни промени се изключват от финансиране както стари насаждения, така и съвсем прясно засети. Не се взема предвид развитието в земеделските технологии за последните 30 години, при което много насаждения вече имат по-дълъг живот. „Периодът от засяването до получаването на реколта е най-труден, тъй като тогава фермерът има само разходи. С тази наредба ние сме лишени от подкрепа именно в този най-труден момент“, казва гостът.

По негови оценки 3800 хектара биопроизводство няма да получат подпомагане тази година заради тази наредба.

„Тази оценка не се прилага при други програми като например обвързаното подпомагане, където има по-голямо финансиране. Там не се налага да се прави такава оценка. Смятаме, че това е дискриминация и че изискванията трябва да са еднакви за всички насаждения, които получават финансиране“, посочва Апостолов.

„Има голям шанс министерството да преосмисли наредбата“, надява се той и добавя, че при „добро решение няма да има протести“.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
И каво био произвеждат тия производители -био лешници ли или био лайкучка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още