fallback

Петър Чолаков: Малко вероятно е кабинетът да издържи до местните избори догодина

Възможно е за някои партии да бъде по-изгодно да се явят на предсрочни избори, отколкото да останат в коалицията, коментира политологът

10:13 | 17.05.22 г. 7

Твърде оптимистичен сценарий е това правителство да успее да се задържи до местните избори догодина. Основният проблем за кабинета е, че се свива електоралната подкрепа за партиите в него и е възможно те да се замислят дали не е по-изгодно да отидат на избори. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria политологът Петър Чолаков.

Той добави, че този въпрос стои много сериозно пред „Има такъв народ” и БСП, а „Продължаваме промяната” са вече на повече от 6 пр.п. зад ГЕРБ. „Но ГЕРБ начело с Бойко Борисов не е много удобен партньор и е необходима промяна на лидерството в тази партия“, добави гостът

Повод за коментара му е изследването на „Тренд“ на електоралните нагласи, което показа, че 8 партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес. Една от изненадите бе, че „Възраждане” задминава БСП и става четвърта политическа сила. 

„По-интересното за България като член на НАТО и ЕС е, че тук има няколко политически проекта, които малко или повече симпатизират на ценностите на Путин и на Кремъл. Политическото развитие на ситуацията зависи от това дали Кирил Петков е намерил решение на проблема с енергийната криза", коментира политологът.

„През последните дни рухна митът, че България е до толкова зависима от руските въглеводороди, че ако те бъдат спрени, тя загива. Ако политиката на Петков, който се опитва да провежда енергийна диверсификация, се случи, това ще бъде много сериозен удар върху путинофилията в България. Ако това нещо се случи, то би се отразило отрицателно на такива политически проекти като „Възраждане” и проекта на Стефан Янев. Вторият важен компонент е пресичането на кремълската пропаганда, която е през медиите чрез разпространяване на фалшиви новини“, допълни Чолаков.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
fallback