IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димо Стефанов: Войната засили интереса към покупката на инвестиционно злато

Търсят се най-много кюлчета от 20 до 100 грама, както и едноунциеви монети – това са топ продуктите на нашия пазар, посочи главният дилър за Румъния на Tavex

16:40 | 03.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Наблюденията на експерта показват, че в момента има лек застой, но въпреки това търсенето продължава да бъде на много високи нива. „Търсят се най-много кюлчета от 20, 50 и 100 грама и едноунциеви монети. Това са топ продуктите на нашия пазар“, обясни дилърът.

Според него спадът в цената на златото напоследък се дължи на голямото физическо и спекулативно търсене след започването на войната между Русия и Украйна. „Последните месеци сякаш има застой както на физическия пазар, така и на фючърс пазара на злато“, посочи експертът.

По думите му сегашните действия на Федералния резерв вкарват волатилност в пазарите и това не се отразява добре на златото. Стефанов очаква, че покачването на лихвите ще се отрази негативно на цената на благородния метал, но все още не може да каже дали това ще се случи със сигурност.

„Винаги когато имаме покачване на дългосрочните лихви, цената на златото намалява. Но няма пряка корелация между нивото на лихвите и цената на златото. Това, че Фед повишава лихвите, не винаги означава, че цената на златото трябва да падне. Има много парченца от пъзела, които влияят на цената на златото”, коментира дилърът.

Що се отнася до пазара на сребро, Стефанов отбеляза, че цената на среброто не се е повишила с темпа на цената на златото.

„Цената е около 22 долара за унция и тя е такава от доста време насам. В Европейския съюз инвестиционното сребро е с ДДС, тоест автоматично това прави инвестицията в сребро по-нерентабилна, особено за физическите лица“, смята експертът.

Той потвърди, че при среброто няма проблем с доставките и поръчките се обслужват навреме, но търсенето не е толкова засилено. „При златото се наблюдава проблем с доставките и той идва от липсата на достатъчно капацитет в рафинериите, които да обслужат търсенето навреме“, разкри Димо Стефанов.

Откъде идват доставките на инвестиционно злато в България? Кога един продукт е инвестиционен?

Още за златото като актив убежище по време на криза може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още