IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават мегаагенция с Имотния и Търговския регистър, ГРАО и БУЛСТАТ

Целта е в края на годината плащането на данъци, издаването на свидетелства за съдимост и подновяването на шофьорската книжка за стават онлайн

17:24 | 05.06.22 г.
<p>
	Начело на новата агенция застава вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Начело на новата агенция застава вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Създаване на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са Имотният и Търговският, предвиждат управляващите, като вече има консенсус кой ще застане начело.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова да оглави новата агенция – за това са се разбрали коалиционните партньори, научи БНР от свои източници в управляващата коалиция.

Идеята е била обсъждана на съвети на лидерско ниво, а законопроектът по учредяването ѝ вече е внесен в Народното събрание.

В бъдещата Държавна агенция по вписванията влизат Имотният и Търговският регистър, кадастърът, БУЛСТАТ, регистрите на особените залози и на имуществените отношения на съпрузите, както и ГРАО. Те и сега са в ресора на Константинова като вицепремиер. В законопроекта е записано, че председателят ще се определя с решение на Министерския съвет и ще има мандат от 5 години.

Най-голяма съпротива е имало от Агенцията по вписвания, която сега е към Министерството на правосъдието, и от Агенцията по геодезия и картография, която сега е на подчинение на Министерството на регионалната развитие и благоустройството.

"Демократична България" са отстъпили пред "Продължаваме промяната" начело на новата мегаагенция да застане министърът на електронното управление.

Според източник от управляващата коалиция окрупняването на масивите от данни ще доведе до по-лесна комуникация, а целта е в края на годината да заработи приложение за смартфон, което да направи услуги като например плащане на данъци, издаване на свидетелство за съдимост и дори за подновяване на шофьорска книжка, достъпни онлайн.

И още: на 10 юни, петък, на Експертен правен съвет пък ще бъде обсъдена идеята за окрупняване на общини и ограничаване на мандатите на кметовете. От ПП предлагат те да имат право само на два мандата и това да бъде записано в Закона за местното самоуправление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още