IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков за военна помощ за Украйна: Има решение на НС, ще го спазваме

Нищо няма да бъде направено под натиск, каза премиерът по темата за Република Северна Македония

14:17 | 07.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За военнотехническата помощ за Украйна има решение на Народното събрание, ще се придържаме към това решение. Това, което сме обещали, ще го направим. Не смятам, че тази тема трябва на всеки две седмици да я отваряме наново. Така премиерът Кирил Петков коментира информацията от понеделник, че украинският посланик е поискал с нота България да предостави оръжия на Украйна.

С нота до Министерството на външните работи, внесена от украинския посланик у нас Виталий Москаленко на 3 юни, Украйна е поискала оръжие от България. "Имаме необходимост от въоръжение - става въпрос за гаубици и ракетни системи съветско старо въоръжение, с което можем да боравим", коментира украинският посланик вчера. 

"Мисля, че това, което направихме до този момент за Украйна на ниво подкрепа към бежанците, на ниво средствата, които до момента сме вкарали за хуманитарна помощ, за това, че ще ремонтираме техни техники, които на друго място не могат да се ремонтират - ще го направим в България. Говорим за бойни машини от сериозен калибър. Всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите срещу Русия. Мисля, че българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължим да ги подкрепяме", каза Петков. Допълни, че първите техники идват за ремонт.

По темата дали има дипломатически натиск за евроинтеграцията на Република Северна Македония премиерът заяви, че нищо няма да бъде направено под натиск. Така той отговори на въпрос има ли дипломатически натиск върху страната по темата.

"Не става дума за политически натиск. Цялата рамка, че някой ни натиска, пък ние под натиск ще направим нещо, нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е абсолютно ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да направим, е да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят“, заяви Петков.

По думите му въпросът е друг - дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било.

Късно снощи президентите на Франция и България Еманюел Макрон и Румен Радев проведоха пореден телефонен разговор, по време на който бяха разменени позиции по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония, съобщиха от пресслужбата на президента Радев.

Българският държавен глава изрази очакването на страната ни за конкретни резултати от РСМ в изпълнението на Копенхагенските критерии за членство, които да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още