IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е мястото на България на световната финтех карта?

Растежът и иновациите в Европа ще дойдат от финансовите технологии от Източна Европа, посочи Йохан Габриелс

22:30 | 07.06.22 г.
Къде е мястото на България на световната финтех карта?

„И не става дума само за разгръщане на търговска дейност, но и за създаване на ИТ отдел, както и back office. Ние се гордеем, че значителен процент от хората, които наехме в новия си офис в София са българи, които са работили в чужбина и са се върнали в страната“, посочи той.

Според Йохан Габриелс международните банки и финтех компании трябва да отварят клонове в региона на Централна и Източна Европа. „Тук има много финтех и други иновации и доста големи марки първоначално са създадени в Източна Европа. Говорим за платформи за трансфер като Revolut“, припомни той.

Мениджърът потвърди, че в България има компетентни ИТ специалисти и те са двигател за много от финтех компаниите в региона. „От друга страна, това означава, че и вие като потребители сравнително рано сте възприели тези технологии", смята той.

За пазара в България и Румъния Йохан Габриелс каза: “Вие сте толкова близо, но толкова различни. И в двете страни рано сте възприели финтех услугите. Ако трябва да направя разликата – нужно е повече време, за да се спечели доверието на румънците, отколкото на българите”, сподели мениджърът.

Що се отнася до волатилността на валутните пазари след началото на войната в Украйна Йохан Габриелс каза: “Първото, което трябва да знаете, е: 95% от търговията на валутния пазар са спекулации и позициониране. Обикновено имате ефекта от някакво голямо събитие, което се случва по света. Тогава обикновено има някакъв голям спад и след това следва възстановяване”.

По думите му различните валути са позиционирани на различни валутни пазари. „Например левът е вързан към еврото и нямаме вариации, но румънската лея има управляван подход, което означава, че Международната банка се намесва, за да контролира волатилността. Полша, Унгария и Чехия са със свободен курс. В България няма реакция спрямо еврото, но не е така при другите валути", добави експертът.

Йохан Габриелс посочи, че предимството на държавите, които все още имат собствена валута, е че националната банка може да увеличи лихвения процент, за да стабилизира валутата и дори да предизвика известно възстановяване. „Затова румънската валута е сравнително стабилна спрямо еврото, защото увеличиха значително лихвения процент, докато Европейската централна банка засега запазва непроменена лихвата на еврото”, даде пример той.

Кой са най-често прилаганите подходи за хеджиране на валутния риск в момента? Кои са най-използваните валути в платформата на компанията? Кога ще се появи на платформата юанът? Как се отрази войната в Украйна на трансграничните плащания? Кои са най-използваните валути за разплащане през платформата на iBanFirst? 

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още