fallback

Енергийният министър подава оставка в понеделник

Още един от министрите на ИТН в кабинета се оттегля от поста си

19:50 | 11.06.22 г. 4

Министърът на енергетиката Александър Николов ще подаде оставката си в понеделник. Това потвърди пресслужбата на воденото от него министерство в събота.

"С оглед появилите се публикации относно причините за този акт, уточняваме, че всички медийни интерпретции, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са чиста проба спекулации. Оставката на министър Николов е политическо решение", обясняват от енергийното министерство.

От там уточняват, че Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с „Газпром“.

От енергийното министерство пишат още, че „Булгаргаз“ е в активен, съществуващ договор с „Газпромекспорт“. "Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания", посочват още в прессъобщението си от ресорното министерство.

"Няма решение на партия ИТН в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството. Цялостната политика на партия ИТН в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт", допълват от сегашното ведомство на Николов.

Investor.bg напомня, че в петък двама от общо четирима министри на ИТН вече депозираха оставките си - това бяха спортният министър Радостин Василев и регионалният Гроздан Караджов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
fallback