IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите остават най-скептични към хотелския бизнес в ЦИЕ

Войната и повишаващите се лихви внесоха несигурност в целия регион, посочи Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton

18:15 | 30.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки вдигането на лихвите от централните банки и силното първо тримесечие не се наблюдава отлив на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, като това се дължи на портфолио сделки, започнати през миналата година. Това коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, в ефира на предаването "Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Във второто тримесечие наблюдаваме доста по-предпазливи инвеститори, които подбират активи и много по-бавно взимат решение дали да влязат в сделка или не. Войната и повишаващите се лихви внесоха несигурност в целия регион, която се отразява и на капиталовите пазари", посочи гостът.

По думите му инвеститорите са най-скептични към хотелския бизнес, особено морския туризъм, като най-стабилни ще останат индустриалните и логистични имоти и офис активи, но с много по-малък интензитет.

Търговията на офис площи в България през първото тримесечие наближава стойностите от 2019 г., а процентът на свободни площи остава стабилен през последните тримесечия (около 16,4% в момента), независимо че излизат нови сгради. Установените компании все повече ще търсят пространства за специфични проекти и гъвкави работни места в резултат на промените в начина на работа през пандемията, коментира Костов.

Той отбеляза, че голяма част от компаниите са се преместили в офис сгради с по-добри условия, а бизнесът на голяма част от наемателите е нараснал от началото на пандемията, което обуславя запазването на нивата на наемите.

Несигурността е повлияла значително на чуждестранните инвеститори, като активността е предимно от местни участници. Няма големи очаквания за сериозни транзакции през тази година от външни инвеститори, каза Костов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още