IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в България устойчиво расте и през май

На годишна база през май преработващата промишленост нараства с 21,1%, а добивната – с 18,5%

14:24 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производственият сектор в България продължава да расте и през май, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). 

През май спрямо април индексът на промишленото производство се увеличава с 1,4%. На годишна база растежът се ускорява до 20,2%.

промишлено промишлено

Графика: НСИ

През май спрямо април най-силен ръст се отчита в „Ремонт и инсталиране на машини и оборудване“ – 27,4%, както и добивът на метални руди – 26,6%.

Добивната промишленост като цяло нараства през петия месец от годината с 13%.

"Всичко това е положително и оборва някои песимистични прогнози, но въпросът е колко дълго ще продължи? Българският бизнес вече има яснота и предвидимост за цената на тока до края на годината, което му дава много по-голяма сигурност и конкурентност, а и ограничава инфлационния натиск от енергийния шок в Европа. Това ще даде възможност на бизнеса да вдигне заплатите, така че да не се стигне до голям спад в потреблението", коментира в профила си във Facebook Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество".

Намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,5%.

От преработващата промишленост по-значителен спад отбелязват производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 6,6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,1%, производството на напитки - с 5,5%.

На годишна база през май преработващата промишленост нараства с 21,1%, добивната – с 18,5%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14,1%, отчитат от НСИ.

В подотраслите на преработващата промишленост практически всички отчитат растеж, с едно-единствено изключение, където се отчита незначителен спад (обработка на кожи и производство на обувки). Най-висок растеж отчитат производство на електроника, напитки, облекло, превозни средства, ремонт и инсталиране на машини и оборудване и т.н. Бързо расте производството на инвестиционни продукти, енергийни продукти, потребителски недълготрайни продукти, както и дълготрайни продукти.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 96,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 41,2%, производството на напитки - с 37,5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 37,1%.

промишлено промишлено

Намаление е отчетено при обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още