IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БПГА: Отстъпката с 25 ст. за горивата вероятно ще продължи до шест месеца

България продължава да е с най-ниските цени на горивата в ЕС, изтъква Светослав Бенчев

10:41 | 11.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Схемата с отстъпката при зареждане на гориво на бензиностанциите ще продължи най-много шест месеца, заяви пред БНТ Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация (БПГА).

По думите му се предвижда да се поставят информационни табели на бензиностанциите, които да показват дали в конкретната бензиностанция се предлага отстъпка, тъй като тя е пожелателна.

"Не се налагат никакви промени в електронната система с фискална памет. Няма я тази тежка работа, която беше предвидена, да се взима личната карта на човека, да се въвеждат имената, ЕГН. Сега това, което трябва да се прави, е да се показва талонът на колата. Касиерът вижда дали това е същият автомобил и записва номера на колата в разширения фискален бон. В крайна сметка нещата се изчистиха", разясни Бенчев. 

Отстъпката се прилага от събота (9 юли), като според наблюдението на Бенчев голяма част от бензиностанциите в страната я предлагат.

"Моите лични наблюдения в рамките на два дни са, че и доста независими бензиностанции се включват в нея", допълни той.

Бенчев изтъкна, че по отношение на регионалните разлики в цените има известни различия в рамките на „няколко стотинки“. „Това са напълно нормални неща, които се обясняват с местоположението  на обекта, логистиката“, добавя той.

В по-отдалечените региони на страната, където се доставят горива с цистерни, напримерВидин, Лом, в действителност цените са малко по-високи. „Но това е положението“, добавя Бенчев.

Според него има друг проблем, свръзан с цените, а именно, че доларът продължава да поскъпва. „Само в рамките на миналата седмица той е поскъпнал с около 10 ст., което ще убие намалението на котировките на петрола и готовите продукти, които ние купуваме в долари“, изтъква още той. "Ако тази тенденция продължи в посока надолу, ще има намаление на цените, но сега важното е да се каже, че тенденцията успокои цените и ги остави на тези нива, на които ги виждаме", коментира Бенчев.

Той се надява тези ценови нива да се задържат до края на месеца.

По данни към 5 юли България продължава да е с най-ниските цени на горивата в ЕС, подчерта Бенчев.

"Нищо по-различно не се случва от това, което става в останалата част на Европа. И в България успяваме да задържим добри цени, надяваме се да продължим да го правим. Можем да сме доволни от това, което се случва, наистина ситуацията ни е добра с цените на горивата" каза още Бенчев.

Според него на европейските пазари продължава да се използва руски петрол. Въпреки че се очаква ембаргото върху Русия по отношение на петрола да влезе в сила скоро, то ще се нарушава, смята Бенчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още