IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Не ни трябва сделка за нов кабинет, а ефективно управление

Ще бъдем максимално диалогични, обеща премиерът в оставка Кирил Петков

09:38 | 15.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Консултациите с ПП. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Консултациите с ПП. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нужно е обединение около национални приоритети с надеждата да се оползотвори последния мандат. Явно след прокарването на нови червени линии това няма да е лесно, но политиците са в НС по волята на българските граждани, които очакват компромиси, за да се решават техните проблеми. Това бяха главните послания на държавния глава Румен Радев на старта на извънредните консултации с парламентарно представените партии в петък. Радев прие на „Дондуков 1“ първо представителите на най-голямата фракция – „Продължаваме промяната“ – премиера в оставка Кирил Петков, Асен Василев, бившия председател на НС Никола Минчев и Андрей Гюров.

Президентът подчерта редица предизвикателства - в условията на липсата на газ се очертава тежка зима, а пътищата може да останат без поддръжка, не е емитиран и дълг за 8,5 млрд. лева в условия на повишаващи се лихви.

„За да се справим с всичко това, ни трябва работещ парламент. Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и изпълни необходимите реформи“, подчерта Радев.

„Много е важно да чуя днес позициите на всички парламентарни партии за решаването на тези кризи и има ли според вас потенциал 47-ото НС да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък; и много важно специално за вас – готова ли е ПП да подкрепи правителство с мандат на друга политическа сила. Вие сте най-голямата политическа формация в настоящата политическа коалиция и от вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това НС ще може да се случи“, каза още той.

„Ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Уверявам ви, че част от най-страшните сценарии, които се чертаят от политическите анализатори, са и за вкарване на допълнителен страх в обществото, защото азерският газ потече, и ще е на 1/3 от цената на досегашните доставчици. От вчера индустриалното ни производство е с пълен рекорд в ЕС. Да, има и инфлация, но тя е привнесена отвън. На фона на всички тези кризи правителството се справя много добре, но ние осъзнаваме, че политическа криза сега трябва да се избегне на всяка цена. Ние сме тук, за да заявим, че ще бъдем максимално диалогични и ще направим всичко възможно България да има работещ парламент и работещо правителство“, каза Кирил Петков. По думите му единственото, на което от ПП не са готови, е да дадат всички средства на шепа хора, които реално да ограбят населението.

Държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 последователно представителите на „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България", „Има такъв народ", „Демократична България“ и „Възраждане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
на първи време е хубаво Ти да подадеш оставка, защото подведе избирателите си! Не съм гласувал за теб, но познавам доста блаъци които го направиха и сега съжаляват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още