IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът на строителите възпира подобряването на бизнес климата у нас

Половината от предприемачите очакват увеличение на продажните цени в строителството през следващите три месеца

13:45 | 28.07.22 г.
Песимизмът на строителите възпира подобряването на бизнес климата у нас

През юли общият показател на бизнес климата в България остава приблизително на равнището си от юни, отчита бизнес анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

Но докато мениджърите имат позитивни очаквания за развитието на бизнеса си в промишлеността и търговията на дребно, а в сектора на услугите не очакват промени, то строителните предприемачи са скептични за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение, в следващата половин година се очаква намаление на новите поръчки, което ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план. През юни строителите отчетоха увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането. Тогава те оцениха търсенето на услуги като благоприятни, но бяха резервирани в очакванията си за предстоящите месеци. 

                                                Бизнес климат – общо

Промишленост

По данни на статистиката бизнес климатът в промишлеността нараства с 2,1 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.

НСИ отчита, че средното натоварване на мощностите през юли е с 0,8 пункта под нивото от април и достига 75,5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.

Основните затруднения за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

                                         Бизнес климат в промишлеността 

Строителство

През юли бизнес климатът в строителството намалява с 2,9 пункта в резултат на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса, като през последния месец се отчита засилване на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени в строителството 49,3% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

                                              Бизнес климат в строителството 

Търговия на дребно

Бизнес климатът в търговията на дребно се покачва през юли с 0,7 пункта, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда e основната пречка за дейността в сектора, посочена от 68,7% от предприятията. На заден план остават факторите „конкуренция в бранша“ и „недостатъчно търсене“.

В сравнение с юни нараства делът на търговците на дребно, които очакват продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

                                               Бизнес климат в търговията на дребно 

Услуги

Бизнес климатът в сектора на услугите през юли остава приблизително на равнището си от предходния месец. Оценките на мениджърите по отношение на настоящото търсене на услуги са благоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

Относно продажните цени в сектора на услугите 21,8% от мениджърите прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

                                                               Бизнес климат в услугите 

Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още