IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли България да губи пари от плана за възстановяване?

Страната ни ще се окаже неподготвена при следващи кризи, предупреди Зинаида Златанова, а Андрей Новаков постави под съмнение проектната готовност на общините

12:15 | 29.07.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Започва ли България да губи пари от плана за възстановяване?

По думите ù България не се нуждае толкова от тези средства – "те не са драматична сума и българската икономика може да се справи и без тях". Но държавата има огромна нужда от реформи, а те са много добре разписани в плана, допълни Златанова.

Тя не скри тревогата си, че липсата на парламент ще възпрепятства извършването на реформи и напомни, че планът представлява много хубава програма за реформи.

По думите ѝ получаването на средствата е предвидено да стане на девет етапа, като в момента България е на етап второ плащане. Но траншът ще дойде единствено ако държавата вземе определени мерки, а това няма как да стане без работещ парламент.

Златанова предупреди, че страната ни ще се окаже неподготвена при следващи кризи и проблеми с нереформирани системи и добави, че има 63 мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината.

"Там са 22 закона. Сред тях са законите за отговорността на главния прокурор, за КПКОНПИ и промени в областта на енергетиката. Ще посрещнем неподготвени най-голямата енергийна криза в Европа", изброи тя къде са проблемите за реализирането на плана.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков отбеляза, че можеше да си спечелим повече време, ако бяхме подали плана за възстановяване по-рано и ако той беше координиран с общините.

"Нито една стотинка от плана не е използвана и нито една оперативна програма не е подадена. С всеки изминал ден се увеличава шансът да загубим средства. Това са средства, които биха помогнали икономиката ни да се възстанови по-бързо. През зимата ни очаква нещо, което не сме виждали през последните десетилетия", изтъкна той.

Новаков съветва общините да започнат „моментално“ да подават проекти, след като законите бъдат променени и одобрени, за да се загубят по-малко пари по плана. Втората крачка, според него, е незабавна комуникация с Европейската комисия, за да се одобрят оперативните програми.

Евродепутатът обаче очаква страната ни да загуби около 50% от средствата по плана, тъй като администрацията технически не може да договори 12 млрд. евро за шест месеца. Той заяви, че е по-добре проектите да се фокусират върху развитие на средния и малкия бизнес и да се избягват рискови проекти, за които не се знае каква ще е добавената стойност.

"Някои екстравагантни идеи, като за строеж на завод край Стара Загора, ми се струват излишни. Крайният бенефициент на тези пари ще бъдат българските общини. От Националното сдружение на общините знам, че те нямат готовност да подават проекти", обясни Новаков.

Защо Зинаида Златанова не се съгласи с Андрей Новаков за качеството на Плана за възстановяване и устойчивост? Поставя ли политическата криза под въпрос парите от него? Как ще се контролират средствата и има ли вече транш по плана?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
То я Македония и там онова дето му викат Западни Балкани да приемат ,те тогава ще видим как се губят пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още