IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Смените на шефовете на НАП и Агенция "Митници" са нормални

Ако няма достатъчно газ през зимата, последиците ще са лоши или дори катастрофални, предупреди вицепремиерът

12:13 | 07.08.22 г.
Вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: Министерски съвет
Вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: Министерски съвет

Отстраняването на шефовете на НАП и Агенция “Митници”, и смяната на областните управители, са нормални. Всяко едно правителство предприема такива стъпки в началото на своето управление. Това обясни служебният вицепремиер Атанас Пеканов пред Нова телевизия. “Действията, които бяха направени в първите дни, са напълно нормални. Всеки един нов кабинет трябва да гарантира възможно най-ефективната работа на институциите. И винаги, когато става смяна на властта, се правят някои промени”, обясни Пеканов.

Той обясни защо ресорът за евросредствата във финансовото министерство беше отделен от него. “Ние приемаме една структура, която съществува от дълги години и в други европейски страни. Темата с европейското финансиране е доста сложна. Тя влиза в ресорите на много министерства, затова е добре да има отделен вицепремиер, който да се занимава с тази тема”, обясни Пеканов.

“Това, което не се движеше с добро темпо от предишния кабинет, е, че не бяха приемани в парламента неща, които трябва да се случват по Плана за възстановяване. За второто плащане, което трябва да се случи в края на годината, има само един приет закон - за насърчаване на заетостта. Има три, които стигнаха в парламента, един мина на първо четене.  Т. е само един закон от общо 22 е минал на второ четене”, такава равносметка на кабинета “Петков” направи служебният вицепремиер.

Той увери обаче, че 21 от 22 мерки са във финална фаза. “Това е проект, който във версията на Плана, която изпратих през октомври миналата година, не беше вътре. Но ще се справим и с това и ще поискаме първото плащане”, поясни той. Първото плащане е в размер на 1,3 милиарда, които ще бъдат поискани до края на месеца. След това ЕК има срок от два месеца да направи разглеждане. А парите се очакват наесен, разясни стъпките Пеканов.

Той коментира и газовата диверсификация, като заяви категорично, че Русия не е най-сигурният партньор. “Има енергийна криза. Тя е в цяла Европа. Трябва да действаме възможно най-бързо, за да я решим”, призова Пеканов.

Какво ще се случи, ако няма достатъчно количества газ през зимата? Отговорът на вицепремиерът бе, че трябва да се подготвим “за най-лошото”. “Липсата на достатъчно количество газ ще доведе до икономически загуби. Икономистите спорим дали последиците ще са лоши, или катастрофални.”, заяви Пеканов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още