IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН остава единствен партньор на държавата в каскадата „Горна Арда“

Компанията предвижда в най-скоро време да предложи на НЕК актуализирано споразумение за дялово участие в проекта

09:53 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕВН остава единствен партньор на държавата в каскадата „Горна Арда“

ЕВН остава единствен партньор на държавата, в лицето на „Национална електрическа компания” (НЕК) ЕАД, в проекта за изграждане на хидроенергиен възел „Горна Арда”, съобщиха от австрийската компания.

Другият кандидат за дял в проекта, който досега влизаше в „Хидроенергийна компания „Горна Арда“ АД – също австрийската Alpine Bau GmbH, се оттегли от планираната роля на акционер в електроенергийния проект и съответно прехвърля всички права и задължения в проекта на ЕВН, уточняват оттам.

ЕВН предвижда в най-скоро време да предложи на НЕК ЕАД актуализирано споразумение. От частната компания уверяват, че промяната на дяловото участие в проекта няма да доведе до забавяне на строителните работи.

ЕВН вече е изпратила уведомителни писма за промяната в партньорските взаимоотношения по проекта „Горна Арда” до министър-председателя, до министъра на икономиката и енергетиката, до изпълнителния директор на НЕК и до „Джейлан груп Иншаат Санаи Ятъръм ве Туризъм“.

„Хидроенергийна компания „Горна Арда” е създадена през 1999 г. след междуправителствена спогодба между България и Турция от НЕК ЕАД и турската „Джейлан холдинг”, заменена по-късно от „Джейлан груп Иншаат Санаи Ятъръм ве Туризъм“. Проектът на каскадата предвижда изграждането на водноелектрическа генерираща мощност до 170 MW по течението на река Арда.

В началото на септември 2009 г. правителството изрази официално подкрепата си за продължаване реализацията на проекта. Тогава като инвеститори в каскадата „Горна Арда“, освен НЕК, бяха допуснати чуждестранните компании ЕВН и Alpine Bau GmbH, които се договориха да откупят дела на турския холдинг.

По думите на министър Трайчо Трайков от миналата есен, по първоначални разчети, стойността на проекта може да достигне 500 млн. евро, а срокът на реализация - 6-7 години.

След изграждане и на трите обекта на „Горна Арда“ - „Мадан“, „Ардино“ и „Сърница“, мощността на каскадата ще достигне 174 мегавата, а годишното производство на електроенергия – 440 гигаватчаса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още