IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат проверява данните ни за държавните финанси*

От финансовото министерство не били нито притеснени, нито изненадани от новината за предстоящата проверка

18:02 | 08.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Евростат проверява данните ни за държавните финанси*

Проверка от страна на европейската статистическа служба Евростат не ни притеснява, нито изненадва, коментираха от пресцентъра на Министерството на финансите по повод изказване на еврокомисаря за икономическите и валутните въпроси Оли Рен, че има "известни притеснения" за статистическите данни за държавните финанси на България и иска те да бъдат проверени.

"Възнамеряваме в скоро време да изпратим мисия (за проверка)", e заяви днес Рен след среща на финансовите министри от ЕС.

Тази мисия би могла да бъде една от първите в рамките на новите одитни правомощия, които се очаква да получи европейската статистическа служба Евростат, посочва АФП.

От пресцентъра на финансовото ведомство са уточнили, че тази мисия е очаквана още след обявяването на актуализираните данни за бюджетния дефицит на страната, предаде БТА. Възможността такава мисия да дойде у нас бе обявена от министър Симеон Дянков още преди да бъде одобрена Конвергентната програма на България, припомниха от МФ.

Коментарът на НСИ по случая е, че подготвяната и изпращана информация за дефицита и дълга на България е в съответствие с ръководните правила и принципи, залегнали в Ръководството за дефицита и дълга на сектор „Държавно управление”, разработено от Евростат. Тези данни се предоставят два пъти годишно на Евростат през месец март и септември, уточниха от статистическия институт.

Предоставените данни се проверяват от Евростат и се публикуват след това, става ясно от изявлението на статистическия институт.

Последните данни за дефицита и дълга, които НСИ е предоставил на Евростат, са от края на март 2010 г., като след одобрението на Евростат са официално публикувани на 22 април 2010.

„Трябва да се има предвид, че според съществуващия Регламент 479/2009 за прилагане на протокола за процедура при прекомерен дефицит, приложен към договора за създаване на Европейската общност, във всяка страна се провеждат регулярни мисии на Евростат за проверка на статистическата информация за дефицита и дълга. Последната такава мисия е от март 2008 година и през тази година предстои нова регулярна мисия, която беше насрочена за март 2010 година, но беше отложена поради натовареността на експертите от Евростат. Конкретните дати на мисията предстои да се уточнят”, допълват от НСИ.

*Допълнено към 21:10

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 13 години
В Германия няма инфлация, а тук имаме дори стагфлация. Там от цените на газ и ток вървят на долу, а тук на горе. От там и идват съмнения, че стъкмистиката ни е нагласена и стагфлацията ни много по-голяма от официално обявената. В ЕС не са *** както смятат нашите чиновници и политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stefanvukov
преди 13 години
Питам се защо не Проверят Германия?Вапросът е риторичен.Не ми отговаряйте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още