IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел ни даде срок до догодина да се справим с бюджетния дефицит

София трябва спешно да се заеме с извършването на планираните, но отлагани структурни реформи

20:59 | 06.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Брюксел ни даде срок до догодина да се справим с бюджетния дефицит

Европейската комисия информира днес Съвета на финансовите министри от ЕС, в рамките на започнатата процедура за свръхдефицит срещу България, че се налагат допълнителни мерки за преодоляването на дефицита и издаде препоръки към българските власти как най-късно догодина да сведат дефицита под 3 % от БВП, предаде Dnes.bg.

Очаква се министрите да одобрят препоръката на срещата си следващата седмица в Брюксел, след което започва да тече срокът, в който дефицитът трябва да бъде овладян.

България трябва да положи необходимите усилия, за да избегне през 2010 г. допълнително нарастване на дефицита над планираните 3,8 % от БВП, се казва в доклада на Брюксел.

Според експертите на еврокомисията София трябва спешно да се заеме с извършването на планираните, но отлагани структурни реформи в областта на публичната администрация, здравеопазването, образованието и пенсионното осигуряване.

Кабинетът трябва да подобри също управлението и прозрачността на бюджета, като засили контрола на разходите от страна на Министерството на финансите, укрепи обвързващия характер на своята средносрочна бюджетна рамка и подобри наблюдението на изпълнението на бюджета в рамките на годината.

Властите следва да докладват за постигнатия напредък при прилагането на тези препоръки в отделна глава, включена в предстоящите актуализации на конвергентната програма, до отмяната на процедурата при прекомерен дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Много вероятно е догодина да се вместим в допустимите 3%, че и по-малко. Защото дотогава целият фискален резерв ще е похарчен и просто няма да има пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още