IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия в НС гласува 2% данък върху застрахователните премии

Срещу новата идея се обяви председателят на парламентарната комисия Мартин Димитров

18:51 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическата комисия в НС гласува 2% данък върху застрахователните премии

Премиите на застрахованите да се облагат с данък от 2%, предлагат промени в Закона за данък върху застрахователните премии, които бяха гласувани на първо четене в икономическата комисия на Народното събрание.

Общо 13 депутати от комисията гласуваха “за”, а 6 бяха “против” идеята, пише Dnes.bg.

В условията на икономическа криза, водеща до намаляване на бюджетните приходи, е необходимо намирането на източници за тяхното увеличаване, е основният мотив на вносителите.

Предложено е законът да влезе в сила от 1 септември тази година, а той ще се прилага за облагаеми застрахователни договори, сключени или предоговорени след 31 август 2010 г., както и за застрахователни премии, получени след 31 август 2011 година по застрахователни договори, сключени преди 1 септември 2010 година.

Срещу новата идея се изказа председателят на икономическата комисия Мартин Димитров, според когото несъбираемостта не може да е причина за въвеждане на нов данък.

“Вкарваме допълнителен данък върху хората, а не върху бизнеса и не виждам сериозна аргументация за неговото въвеждане”, бе мнението на депутата от "Коалиция за България" и бивш министър на икономиката Петър Димитров.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още