IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът по държавните ни облигации е на най-ниското си ниво от края на май

CDS-спредът по нашите облигации е паднал до 277 базисни пункта - доста по-нисък от този на Румъния, Латвия и Унгария

15:26 | 03.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Рискът по държавните ни облигации е на най-ниското си ниво от края на май

Стойността на застраховката срещу фалит на Република България, изразяваща риска от необслужване на задълженията по облигациите на страната чрез показателя CDS (Credit Default Swap) спред за 5-годишен период, се установи на най-ниското си ниво от края на май тази година - 277 базисни пункта, показват данни на Ройтерс.

Според CMA DataVision стойността на този показател за страната ни е 272 базисни пункта, се казва в прессъобщение на Министерството на финансите (МФ), в което се цитират данните на агенцията.

Споменатите стойности определят България като стабилна на финансовите пазари. Цената на застраховката срещу фалит намалява значително от средата на юни и тенденцията на спад се очаква да се запази и през следващите седмици, казват от МФ.

България се възприема като държава с риск, много по-нисък от този на Румъния, Латвия и Унгария, се казва още в прессъобщението.

Според Ройтерс спредът за Румъния регистрира слабо увеличение, достигайки 347 базисни пункта, за Латвия той е 323 базисни пункта, докато този на Унгария се е установил на 321 пункта.

За Гърция спредът е все още около 750 базисни пункта. За Литва той е 240, а за Португалия – 220 пункта. Спредът за Испания се е увеличил от 175 на 180 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Откъде накъде извинение, Дянков не е връзвал бюджета никога!S&P не е вдигала рейтинга ни, просто го потвърди (който пък е точно едно ниво преди джънк!). Това не е добра новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
Само да припомня:Премиерът призова критиците на Дянков да му се извинятОт Дневник Критиците на финансовия министър Симеон Дянков да му се извинят, призова днес премиерът Бойко Борисов от ефира на Би Ти Ви след като правителството одобри макрорамката на бюджета за следващата година и средносрочната бюджетна прогноза за две години напред. "След вчерашните и днешните оценки на "Стандарт енд Пуърс"(която потвърди стабилната перспектива на България) и международните агенции Дянков трябва да получи извинение", каза Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още