IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от акцизи с 11% ръст през август на годишна база

За юли приходите, събрани от Агенция Митници, отчитат 5,7% ръст на годишна база поради увеличението на ДДС от внос

16:45 | 18.08.10 г.
 Приходите от акцизи с 11% ръст през август на годишна база

Ръст с 36 млн. лв., или 11%, на годишна база бележат приходите от акциз през август 2010 г. до 363 млн. лв., съобщиха от Министерството на финансите по предварителните данни към 16 август 2010 г.

"Въпреки по-големия размер на акциза за възстановяване към търговците, през месец август митническата администрация успя да достигне и да надмине акцизите, събрани през същия месец на 2009 година. Наблюдава се трайна тенденция на нарастване при приходите от акцизи от тютюневи изделия и високоалкохолни напитки, показват още данните. При горивата също се забелязва ръст през последните няколко месеца", съобщават от министерството.

„Трайното нарастване на приходите от акцизи е напълно очаквано. Най-вече това се дължи на засиления контрол. Мерките, които предприехме по отношение на борбата с контрабандата и нелегалното производство и съхранение на цигари и алкохол, вече дават траен резултат”, коментира министърът на финансите Симеон Дянков.

През първите седем месеца на 2010 г. митническата администрация е внесла като приход в бюджета 3,42 млрд. лв. Изпълнението на плана за периода януари - юли е на 103,2%, или със 107,4 млн. лева повече от предвиденото в бюджета. За месец юли приходите са в размер на 575,3 млн. лева, което е с 5,7% повече от плана за същия месец.

От февруари 2010 г. се наблюдава тенденция на постепенно нарастване на приходите, събрани от Агенция Митници, спрямо предходния месец на същата година. По-високите приходи се дължат основно на ръста в приходите от ДДС от внос, уточняват от агенцията.

За периода януари - юли 2010 г. приходите от ДДС от внос са с почти 235 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година и достигат 1,57 млрд. лв. Спрямо плана за периода януари - юли преизпълнението е със 102,3 млн. лева (със 7% повече).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още