IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и властта засега се разминават за ДДС в туризма

Бизнесът иска общата ставка в туризма да е по-ниска от 14% и да не се увеличава срокът за амортизация на активите на фирмите

16:37 | 07.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бизнесът и властта засега се разминават за ДДС в туризма

Държавата има възможност да определи единната ставка на ДДС в туризма, която се предвижда да влезе в сила от 2011 г., да е по-ниска от 14%, смятат представители на туристическия бизнес. Проектът на Министерството на финансите обаче предвижда въпросната ставка да е 14%. Това стана ясно при днешното обсъждане на първоначалния вариант на бюджетната рамка за 2011 г. в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в което участваха министър на икономиката Трайчо Трайков, зам.-министъра на финансите Владислав Горанов и представители на основни работодателски организации у нас.

Към момента груповите туристически пакети се облагат с ДДС от 7%, а индивидуалните – с общата ставка от 20%. Горанов поясни, че въпросната промяна се налага заради писмо на ЕК, според което трябва да има равни условия в бранша.

От туристическия бранш прогнозираха тази година броят на нощувките да нарасне с около 5%. С оглед на тези очаквания от бранша подчертаха, че страната не бива да губи конкурентните си предимства с оскъпяване на туристическите услуги.

Според изчисленията на финансовото министерство при обща ставка в туризма от 14%, приходите от ДДС в държавния бюджет биха нараснали с около 38 млн. лв.

Министър Трайков каза от своя страна, че „въпросът е да се намери баланс и да не пострада даден сегмент от туризма, затова икономическото и финансовото министерство ще продължат да търсят приемливо решение“.

Спорен се оказа и въпросът за предвиденото удължаване на срока за амортизация на различни видове материални активи, включително компютри, и съответно намаление на годишните амортизационни отчисления на фирмите, което респективно ще вдигне данъка върху печалбата, който трябва да платят. От работодателските организации посочиха, че в момента действащите амортизационни норми са съпоставими с европейските и не бива да се променят.

Посочените въпроси би трябвало скоро да се уточнят, тъй като Министерството на финансите възнамерява до края на септември да внесе за обсъждане в комисиите на парламента държавния бюджет за 2011 г. и съответните промени в данъчните закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
SA
преди 13 години
Не разбирам защо мрънка "бизнесът". Вместо да залага на ниски цени за чуждите туристи, да повиши качеството на обслужването. Освен това, ако ДДС падне за индивидуалните туристи, значи може да се спечели като се привлекат такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
По-високо ДДС, по-голям акциз, по-дълга амортизация... Какво става, нали данъците нямаше да се вдигат?! Освен това, ако на някой не му е ясно - данъците могат да се вдигат само дотам, докъдето данъкоплатците са склонни да ги плащат. Азбучни неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още