IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие бюджетен дефицит от над 2 млрд. лв. за 2011 г.

На първо четене приетият бюджетен дефицит беше 1,96 млрд. лева

13:18 | 02.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Парламентът прие бюджетен дефицит от над 2 млрд. лв. за 2011 г.

Бюджетният дефицит за 2011 г. ще бъде 2,16 милиарда лева. Това гласува днес парламентът при започналото обсъждане на второ четене на Бюджет 2011.

На първо четене приетият бюджетен дефицит беше 1,96 милиарда лева. Въпреки увеличението между двете четения дефицитът пак влиза в допустимата граница до 3% от БВП.

Депутатите гласуваха приходите в бюджета за догодина да бъдат в размер на близо 16,08 милиарда лева, а разходите да са 18,2 милиарда лева.

Посоченият бюджетен дефицит се предвижда да се запълни чрез външно финансиране, тоест чрез емитиране на външен дълг в размер на 2,35 милиарда лева и чрез постъпления от приватизация в размер на 450 милиона лева. Сборът от посочените две цифри се намалява със средствата по вътрешно финансиране и заеми към крайни бенефициенти.

Депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Румен Овчаров обърна внимание, че постъпленията от приватизация не би трябвало да се използват за покриване на бюджетния дефицит, защото те отиват директно в Сребърния фонд. Депутатите обаче не приеха неговото становище.

Депутатите приеха бюджета на съдебната власт за 2011 г. да бъде близо 388 милиона лева. Разходите на Народното събрание ще бъдат в размер на 53 милиона лева.

Сметната палата ще разполага за следващата година с над 15 милиона лева, а Комисията за финансов надзор ще има 13,6 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
аз дълбоко се съмнявам, че ще могат да емитират толкова външен дълг при наличието на много сукалчета в евро зоната с гаранции от ЕЦБ.ние нито предлагаме гаранции от ЕЦБ, нито лихвите ни са конкурентни на гръцките, ирландските, португалските, испанските...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
"емитиране на външен дълг в размер на 2,35 милиарда лева"Почна се заробването и на следващото поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още