IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има вероятност тютюнопроизводителите да получат държавна субсидия от 70 млн. лв.

Това ще стане само ако бюджетът за първото полугодие на 2011 година се преизпълни

15:36 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Има вероятност тютюнопроизводителите да получат държавна субсидия от 70 млн. лв.

Взето е решение в случай, че има преизпълнение на приходната част на държавния бюджет за първото полугодие на 2011 г., на тютюнопроизводителите да бъдат изплатени държавни субсидии в размер на 70 млн. лв. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той посочи, че сумата е почти половината от нотифицираната от Европейската комисия (ЕК) помощ за тютюнопроизводителите, която общо за 2011 и 2012 г. е 143 млн. лв.

Министърът посочи, че стига да има преизпълнение в бюджета за полугодието на 2011 г., въпросната сума ще бъде изплатена през август или септември следващата година.

В държавния бюджет за 2011 г., който в момента се обсъжда на второ четене, въпросните средства не са заложени.

Найденов посочи, че днес след разговори с представители на тютюнопроизводителите е получил съгласието на премиера и министъра на финансите за изплащане на 70 милиона лева, ако има възможност за това.

Миналата година на тютюнопроизводителите беше изплатена субсидия от общо 116 млн. лв., докато разходите за здравеопазване и други отрасли, бяха намалени с десетки милиони лева.

Припомняме, че решението за изплащане на средства на тютюнопроизводителите миналата година не беше взето с пълното съгласие на министрите от кабинета.

Министър Найденов посочи още, че с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия производителите ще могат директно да продават продукцията си, включително и в чужбина, което им дава възможност да компенсират евентуално неполучените средства от държавната субсидия.

Според регламентите на ЕС помощта за тютюнопроизводителите е разрешена до тази година, като евентуалното изплащане би могло да стане със специално разрешение на ЕК. Миналата година беше заявено от представители на правителството, че това ще е последната година, в която ще се субсидира тютюнопроизводството.

Подобни субсидии не получават други сектори от селското стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още