fallback

МФ пласира едногодишни ДЦК за 35 млн. лв. при доходност от 2,35%

Емисията е била презаписана 4,5 пъти, а доходността се понижава с 0,45 процентни пункта спрямо предишния аукцион

13:36 | 07.12.10 г. 19
Автор - снимка
Създател

Министерството на финансите (МФ) проведе вчера втория си аукцион през годината за едногодишни държавни ценни книжа (ДЦК), съобщиха от министерството.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност е 2,35% за одобреното количество ДЦК в обем от 35 млн. лева, като се наблюдава намаление с 45 базисни точки в сравнение с предходния аукцион.

Спрямо аналогичните германски базови съкровищни бонове постигнатият спред е най-ниският постигнат на всички аукциони, проведени през текущата година, отбелязват от МФ.

Общият номинал на заявените на аукциона поръчки достигна близо 156 млн. лв., като търсенето превиши предлаганото количество близо 5 пъти. Постигнатият коефициент на покритие от 4,46 е по-висок спрямо предходната емисия краткосрочни ДЦК, се казва още в съобщението.

Като основни фактори за повишения интерес към пазара на ДЦК като цяло могат да се откроят подобряването на фискалната позиция на страната и високата ликвидност в целия финансов сектор, изтъкват от министерството.

Паралелно с това положителните индикатори кореспондират с възприемането на ДЦК по вътрешния дълг като инвестиционно направление с атрактивно съотношение доходност/риск, посочват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 05.09.22 г.
fallback