IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община предлага рамката на бюджет 2011 да е 1,3 млрд. лева

Предвидени са средства за втория лъч на метрото, за строителството на съоръжения за третиране на отпадъците и за изграждането на канализация

11:58 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Столичната община предлага рамката на бюджет 2011 да е 1,3 млрд. лева

Столичната община предлага рамката на бюджета за 2011 г. да е 1,3 млрд. лв. В приходната част на бюджета са предвидени 251 млн. лв. приходи от републиканския бюджет за делегирани от държавата дейности, които са част от предвидените 939,9 млн. лв. бюджетни приходи.

324,6 млн. лв. са средствата от европейски оперативни програми, заложени в бюджета, както и 38 млн. лв. - средства от Столичния общински приватизационен фонд, съобщи БТА.

Проектобюджетът вече е внесен в деловодството на Столичния общински съвет. Предстои той да бъде обсъждан от съветниците, както и на обществено обсъждане в средата на януари. В него се предвижда бюджетните приходи на общината да са 547,6 млн. лв., като от тях данъчните приходи са 246,1 млн. лв., а неданъчните – 301,5 млн. лв.

От данък "сгради" общината очаква да се съберат 88 млн. лв. В тези средства се предвижда да има около 3 млн. лв. от променения данък в презонираните територии, 7,5 млн. лв. от данъка на нежилищните имоти на фирмите, както и около 1 млн. лв. от данък "сгради" на въведените в експлоатация сгради, които се използват, но нямат издаден акт "16". Данъкът ще се плаща на две равни вноски - от 1 март до 30 юни и до 30 ноември.

От данъка върху наследствата в бюджета се предвижда да постъпят 50 хил. лева. В общината отчитат, че високият праг на облагане е причина за постъпилите от този данък минимални средства през тази година.

По-висок с 3 млн. лв. е предложеният приход от данък "МПС" - 77 млн. лв. От общината очакват, че тези пари ще се съберат след издирването на собствениците, които не са декларирали в общината автомобилите си след закупуването им, за което се разчитат на съдействие от "КАТ-Пътна полиция".

От данъка при възмездните сделки се очаква да има постъпления в размер на 73 млн. лв., като ставката му няма да се променя, но от общината очакват раздвижване на имотния пазар през 2011 г.

От патентни данъци в София се очаква да постъпят общо 4,5 млн. лв.

От тази година Столичната община няма да събира туристическа такса, а туристически данък от собствениците на хотели. От този нов данък се очаква да постъпят 3,6 млн. лв., а размерът му ще е минималният, определен в закона.

От неданъчните приходи, които са по-големият дял от местни приходи, общината очаква да постъпят средства от доходи от собственост - 40,55 млн. лв. Като приходи от наем на общинско имущество, в които влизат и наемите от дадени за рекламни елементи терени, са предвидени общо 18 млн. лв., от наеми на земя - 6 млн. лв., от продажбата на стоки и услуги - 5,85 млн. лв., а от дивиденти - 10 млн. лв.

От такса "смет" общината очаква приход в размер на 175 млн. лв. Други 4 млн. лв. се очакват като приход от такси за използването на пазари, тържища, панаири, улични платна, тротоари и площади. От таксата за ползването на детски градини се очаква да постъпят общо 15,7 млн. лв., като основната причина за ръста на този приход са новооткритите места в новите сгради. От таксата за технически услуги очакваният приход за 2011 г. е 28 млн. лв. Други 1,159 млн. лв. са прогнозните приходи от таксата за откупуване на гробни места.

За първи път общината залага 180 хил. лв. приходи от такса "куче" при обикновено планираните 15 хил. лв. за тази общинска такса. Причината за ръста е изпълнението с 677% на заложените приходи тази година.

Общината планира да събере минимум 4 млн. лв. от глоби, санкции и наказателни лихви, както и 25,5 млн. лв. от продажбата на нефинансови активи.

Предвидените средства в разходната част на бюджета за следващата година за капиталови разходи са 624,4 млн. лв., като от тях 323,8 млн. лв. са парите от оперативни програми.

В разходната част на бюджета са предвидени общо 93,1 млн. лв. за дейност "Чистота". За почистването на града от тях са планирани 81,6, млн. лв., за почистването на междублоковите пространства - 3,5 млн. лв., за зимно поддържане на пътищата в парк "Витоша" и общинските пътища - 2,883 млн. лв.

За текущите ремонти на пътищата са предвидени 26,180 млн. лв., за поддръжката на колекторите - 760 хил. лв. За премахването на опасни сгради са предвидени 505 хил. лева, за демонтажа на рекламни съоръжения и преместваеми обекти - 255 хил. лева.

В проекта за бюджет са предвидени и 20,8 млн. лв. за поддържане на уличното осветление, светофарните уредби, както и за плащането на електроенергията им. Общо 1,2 млн. лв. са парите за почистване на речни корита, 345 хил. лв. - за ремонта на фонтани и минерални извори, а 150 хил. лв. - за ремонта и поддръжката на чешмите в парковете и градините.

За култура общината планира да даде 24,3 млн. лв., като от тях за делегирани дейности са заделени 5,2 млн. лв., в които влизат издръжката на Столичната библиотека, Софийска градска художествена галерия и читалищата.

Четирите общински театъра ще се финансират с 3,7 млн. лв., които са предвидени за заплати и издръжка.

За заплащането на разходите в градския транспорт са предвидени 90 млн. лв., а за капиталови разходи в транспортна инфраструктура - 79,359 млн. лв.

В капиталовите разходи на общината са предвидени средства за продължаващото строителство на втория метролъч - 100 млн. лв. Други 122,3 млн. лв. са разходите за строителството на съоръжения за третиране на отпадъците през 2011 г. от ОП "Околна среда“. По същата програма ще се финансира и изграждането на четири канализационни колектора в "Овча купел" за 7,25 млн. лв. и в кв. "Суходол" за 5,06 млн. лв., както и изграждането на канализация в местностите "Манастирски ливади - изток", "Кръстова вада - изток" и "Гърдова глава" - 1,465 млн. лв.

От ОП "Регионално развитие" е заложено финансиране с 37,224 млн. лв., от програма ИСПА - 50,538 млн. лв.

В бюджета за следващата година се предлага да бъдат предвидени 1,5 млн. лв. за изграждане на видеонаблюдение в училища и детски градини и четвърт милион за изграждането на такова в парковете в централната градска част.

В графа "Образование" са предвидени 17,6 млн. за капиталови разходи. Ще се завършат разширенията на шест детски градини, а с пари от Специализирания общински приватизационен фонд ще се изграждат четири нови сгради.

По точка "Озеленяване" е заложено започващото изграждане на парк "Оборище", а 2 млн. лв. са предвидени за ремонта на трамвайни релси и кабелна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още