IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боряна Пенчева: През тази година ще търсим по-малко финансиране чрез ДЦК

Очакванията на финансовото министерство са икономическото възстановяване да увеличи данъчните приходи и да облекчи нуждите на страната от финансиране

14:00 | 12.01.11 г.
Боряна Пенчева: През тази година ще търсим по-малко финансиране чрез ДЦК

България планира да емитира по-малко държавни ценни книжа през тази година в сравнение с 2010 г., като се очаква, че икономическото възстановяване ще увеличи данъчните приходи и ще облекчи нуждите на страната от финансиране. Това заявява заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева в интервю за агенция Ройтерс, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

„Икономиката започна да расте през второто тримесечие на миналата година, което, заедно с фискалната ни стабилност, даде основания за по-оптимистична фискална рамка за 2011 г.”, казва още заместник-финансовият министър Пенчева, която отговаря за управлението на държавния дълг. „Затова считаме, че ще са ни нужни по-малко средства за финансиране”, пояснява Пенчева пред агенцията.

Министерството на финансите планира да емитира до 1 млрд. лв. ДЦК на местния пазар през настоящата година, казва Пенчева. Това е спад в сравнение със заложените през 2010 г. 1,5 млрд. лева, когато икономиката започна да излиза от дълбоката рецесия, пише още Ройтерс.

Агенцията припомня, че в понеделник министерството емитира 6-месечни ДЦК в размер на 25 млн. лв. при 1,38% доходност.

„Очакваме добри приходи през следващите няколко месеца, така че нямаме нужда от емитиране на дълг само заради самия дълг в тази сложна, непостоянна ситуация," казва още заместник-министър Пенчева пред Ройтерс. Тя е категорична, че е малко вероятно да се появи необходимост България да се обърне за финансиране към международните пазари през първото тримесечие на тази година.

Към края на 2010 г. равнището на държавния дълг е 14,6% от БВП, което е сред най-ниските в Европейския съюз по данни на МФ. Страната записа бюджетен дефицит от 3,9% от БВП през 2010 г. при предварително заложената цел от 4,6%. За тази година очаква да е една от малкото държави членки на ЕС с дефицит под тавана от 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още