fallback

Дянков: Няма да емитираме облигации тази година

Благодарение на възстановяването на икономиката търсенето на финансиране от пазарите не е необходимо, е заявил в интервю от Брюксел финансовият министър

18:43 | 15.02.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

На България вероятно няма да се наложи да търси финансиране от международните облигационни пазари тази година за запълване на бюджетния дефицит, тъй като икономиката ни се върна към растеж, е заявил в интервю от Брюксел финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от Bloomberg.

"Няма да ходим на европейския облигационен пазар тази година, просто защото приключихме 2010 с по-голям от предвиденото фискален резерв“, е заявил Дянков. "Изчисленията ни показват, че за покриване на дефицита през 2011 не се нуждаем от допълнително финансиране. Имаме достатъчно резерви".

Миналата година Дянков обяви, че правителството обмисля продажба на облигации на международните пазари в началото на 2011 г. с цел набиране на 1,1 млрд. долара. Възстановяването на растежа на икономиката през четвъртото тримесечие обаче е помогнало за набиране на приходи и увеличаване на фискалните резерви, е посочил Дянков.

Публикуваните днес предварителни статистически данни показаха, чеикономиката е нараснала с 2,1% през четвъртото тримесечие на годишна база при ръст от едва 0,2% през третото тримесечие и след свиване през първите две тримесечия на годината.

"Искаме да изчакаме и да видим какво ще стане през първото тримесечие на тази година“, посочил е Дянков. „Ако икономиката се подобри, както прогнозирахме, тогава няма да е необходимо външно финансиране". Правителството очаква растеж на БВП от 3,6% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
fallback