IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките са превели в срок годишните вноски във фонда за гарантиране на влоговете

След превеждането на годишните премийни вноски за 2011 г. в размер на 195,1 млн. лв. средствата на ФГВБ възлизат на близо 1,303 млрд. лв. към края на март

16:03 | 01.04.11 г.
Банките са превели в срок годишните вноски във фонда за гарантиране на влоговете

Всички банки преведоха в срок дължимите годишни премийни вноски във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от фонда.

Съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, институциите членки на ФГВБ следва до 31 март на текущата година да превеждат премийни вноски във фонда в размер на 0,5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа.

Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден.

Банка, неплатила вноската си в определения от закона срок, дължи на ФГВБ законово определена лихва за забава.

Клоновете на банки от ЕС/ЕИП са освободени от плащане на вноски, както и клонове на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритие.

Алфа банк – клон България, БНП Париба С.А. – клон София, ИНГ Банк Н.В. – клон София и Регионална инвестиционна банка – клон България не участват в българската система за гарантиране на влоговете и съответно не плащат премийни вноски към ФГВБ.

След превеждането на годишните премийни вноски за 2011 г. в размер на 195,1 млн. лв. средствата на ФГВБ възлизат на близо 1,303 млрд. лв. към края на март, съобщи Росен Николов, председател на Управителния съвет на фонда.

Натрупаните във фонда средства са основно предназначени за изплащане на гарантирания размер на влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит.

Понастоящем размерът на гаранцията по влоговете е 196 хил. лв. на едно лице в една банка, като са гарантирани влоговете в левове и в чуждестранна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още